Pavel Pršala, ředitel a předseda představenstva IKS Komerční banky

Tomáš Skřivánek | 6. 9. 2001

1) Považujete za správné investovat do fondů své investiční společnosti?
Je to v prvé řadě vyjádřením důvěry k vlastní firmě - tj. pokud zaměstnanci sami z vlastní vůle investují do produktů své firmy. Pokud jim firma "vyplácí" část odměny za práci v podobě vlastního produktu, pak nemá smysl meditovat nad tím, nakolik je tento fakt sám o sobě etický - to prokáže chování zaměstnanců: buďto produkt ihned prodají, nebo si jej ponechají jako dobrou investici. Nad tím, aby vše probíhalo eticky (tj. jak nákupy tak i prodeje podílových listů) by měl ve firmě bdít svědomitý compliance officer (dohlížecí úředník), který sleduje a vyžaduje plnění předepsaných pravidel (v tomto případě norem vydaných KCP a pravidel přijatých členskými společnostmi UNIS) a kontroluje, zda to pracovníci, resp. zaměstnanci plní.

2) Reguluje vaše firma nějak nákup vlastních podílových listů? Jak?
Ano, naprosto standardním způsobem, který odpovídá přijatým pravidlům a zásadám člena Unie investičních společností ČR, která mimochodem patří mezi nejpřísnější na světě.

3) Jste podílníkem svých fondů?
Ano.

4) Investujete do fondů pravidelně nebo se jednalo o jednorázovou investici?
Obojí.

5) Kolik podílových listů kterých z vašich podílových fondů vlastníte?
Není to tolik, abych to musel majetkově přiznávat a jsou to fondy zastoupené v našem vlastním produktu FELIX, ale v trochu jiných poměrech - vysvětlení je především v tom, že si platím penzijní připojištění a kapitálové životní pojištění, proto si mohu dovolit o něco agresívnější investiční strategii proti těm, které doporučujeme běžně našim klientům. K tomu mohu už jen dodat, že ale v žádném případě nepatřím na poli investování ani k hazardérům, ani k spekulantům.

6) Odměňuje vaše firma zaměstnance podílovými listy?
Ano, ale zatím toto odměňování nedosáhlo rozměru klasického, resp. standardního motivačního programu. Možná se ale do budoucna takový typ motivačního programu rozvine i u nás. Zatím však motivaci zaměstnanců IKS směrujeme více na penzijní pojištění a sociální program. Pohybujeme se totiž stále v prostředí, které čerpá spíše z evropských kulturních tradic, i když já osobně se rád nechávám inspirovat anglosaskou, zejména severoamerickou mentalitou. Nikomu ji sice nevnucuji, ale snažím se dělat v práci i v osobním životě maximum pro to, aby se co nejrychleji zabydlela i v české kotlině.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investovat nebo ne?

6. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Investovat nebo ne?

Kupují si šéfové tuzemských investičních společností podílové listy jimi spravovaných fondů nebo své peníze investují jinam? Snažili jsme se zjistit nejen zda, ale i kolik.

Partners Financial Services