Felix neexistuje!

Petr Vykoukal | rubrika: Analýza | 28. 8. 2001 | 107 komentářů
Felix neexistuje!
Úplně opačně <a href="http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=52" target=_blank> než před rokem </a>dopadl náš test prodeje podílových fondů v České spořitelně a Komerční bance.

Tehdy jsme zjišťovali, jak jsou pracovníci bank připraveni na prodej nových fondů, dnes nás zajímalo, jak se jim bude dařit v prodeji fondových balíčků. Zatímco před rokem to Spořitelně vůbec nešlo a mnohem lepší byla Komerční banka, letos to bylo naopak. Zaměstnanci Komerční banky navíc Felixe, balíček své investiční společnosti (IKS KB), úplně zapřeli s tím, že je to pouhý marketingový název IKS (ISIKS).

S cílem přiblížit fondy retailovému trhu přišla Investiční kapitálová společnosti Komerční banky (ISIKS) s Felixem. V lidově pojaté reklamní kampani jej vychvalovali švagrové, babičky i vnučky a investování do fondů bylo postaveno na roveň smažení řízků. Pracovníci přepážek banky ale už tak lidoví nejsou. Pokud fondům nerozumíte, z jejich výkladu příliš moudří nebudete a snaha koupit si Felixe nemusí být na přepážkách KB úspěšná. V malé pobočce v Havlíčkově ulici v Praze dokonce prozradili, že zatím neuzavřeli ani jednu smlouvu a zájemce posílají do velké pobočky. Pokud by však měl stejné štěstí jako já, skončil by v rukou právě se zaučujícího praktikanta bez odborného dozoru. Jeho informace byly velice kusé a nepříliš přesvědčivé. Pokud se již nějakou dobu zaučoval, měl by mít prezentaci fondů nacvičenou, místo toho však pouze zmatkoval a pořád odbíhal pro nějaké materiály. Korunu všemu nasadil svým názorem, že Felix je pouze marketing IKS. O tom, že podobný názor není v bance výjimečný, mne přesvědčili v další pobočce. I zde byl výklad velice "zajímavý". Kromě toho, že Felix je jenom reklamní název IKS, jsem se dozvěděl například i to, že investování do fondů je velice jednoduché. Ale na dotaz, který fond si mám vybrat, mi slečna za pultíkem řekla, že je to pouze moje věc. Nenabídla mi ani možnost udělat si test pro stanovení mého rizikového profilu, který by měli mít na přepážkách k dispozici, natož aby mi podle mých parametrů pomohla vybrat vhodný fond.

Sporoplán, balíček konkurenční Investiční společnosti České spořitelny (ISSIS) je zaměřen na ty, kteří chtějí pravidelně investovat. Naplánují si složení svého portfolia (kolik peněžního trhu – Sporoinvest, dluhopisů – Sporobond a akcií – Globaltrend) a pak do něj přispívají každý měsíc pevnou částku, nejméně však tisíc korun. Při plánování může pomoci Test investičního zaměření, který by měli v případě zájmu nabídnout sami přepážkoví pracovníci. Protože je produkt zatím v pilotní fázi, je nabízen pouze na velkých pobočkách, které mají samostatné přepážky pro dceřinné společnosti. I zde kvalita výkladu velice kolísá, na všech třech navštívených pobočkách však bylo možno získat o produktu dostatečné informace. V pobočkách v Rytířské a Jugoslávské se snažili poskytnout dostatek informačních materiálů, pracovník na Václavském náměstí šel mnohem dále. Vytiskl i obchodní podmínky, dal mi svoji vizitku a doporučil, ať mu v případě zájmu zavolám předem a on vše připraví, abych pak nemusel dlouho čekat.

Je až s podivem, jak IKS nainvestuje peníze do masivní reklamní kampaně, která však nakonec vyšumí do prázdna, protože pracovníci mateřské banky se jaksi nenamáhají o novém produktu informovat. Podle dostupných informací všichni absolvovali školení. Pravda, možná už to bylo dávno (duben, květen), informace se mezitím zapomínají, osazenstvo přepážek se mění… Spořitelní zaměstnanci by mohli mít nedávné školení stále ještě v hlavě a zatím se ani nemusejí bát náporu zájemců o tento produkt. Reklamní kampaň je z důvodu změn firemních symbolů a probíhající reorganizace celé skupiny České spořitelny odložena až na polovinu října.

Zkoušeli jste si pořídit Felixe? Jak jste dopadli? Myslíte si, že v českých bankách umí prodávat podílové fondy? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

V Felixovi jsou nabízeny IKS Peněžní trh (OFIKSPT), IKS Dluhopisový (OFIKSDL) a IKS fond světových indexů (OFIKSFSI).
Do Sporoplánu si můžete pořídit Sporoinvest (OFSISSPI), Sporotrend (OFSISSPB) a Globaltrend (OFSISFF), ten může být nahrazen i jinými akciovými fondy Investiční společnosti České spořitelny (ISSIS).
Své názory k těmto fondům můžete napsat na jejich kartách po klinutí na záložku názory.

Jak se dařilo jednotlivým pobočkám v našem testu:

Komerční banka

Praha, Havlíčkova ulice

Pobočka je to velmi malá, a tak má pracovnice za přepážkou k dispozici pouze letáky. Odkazuje mne především na infolinku a internetové stránky Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (ISIKS). Také nabízí možnost navštívit nějakou větší pobočku. Nakonec z ní vyklouzne, že v této pobočce ještě ani jednoho Felixe neprodali.

Praha, Na příkopech

Na příslušné přepážce je pouze jeden mladý pracovník, který se hned do začátku přiznává, že se teprve zaučuje a kolegové tady zrovna nejsou. Po dotazu na Felixe začíná mluvit o jednotlivých fondech a tvrdí, že Felix je jen marketing IKS. Má pouze velmi povrchní znalosti. Nakonec mi dává telefony na své kolegy a na sebe a já odcházím s několika letáky.

Praha, Václavské náměstí

Na informacích mi řekli, že Felixe najdu na přepážce F (jako Felix). Tím ale veškerá sranda skončila. Mladá slečna za pultíkem mne pouze opět seznamuje s jednotlivými fondy a tvrdí, že Felix je pouze reklamní kampaň IKS. Při vysvětlování jednotlivých fondů je znát, že se ani pořádně neorientuje v pojmech. Mluví o portfoliích fondů a v nich zaměňuje dluhopisy za akcie, podílové listy zahraničních fondů za akcionáře… Na dotaz, jak si mám vybrat, mi odpovídá, že to je pouze na mně. Nenabízí žádnou pomůcku.

Česká spořitelna

Praha, Rytířská ulice

Ač Sporoplán není nikde inzerován, pracovnice za přepážkou dceřinných společností se velice rychle "chytá" a vysvětluje jeho princip. Mluví bez chyb a nakonec mi nabízí možnost udělat si Test investičního zaměření. Vychází mi 30 bodů a tak mi nabízí "Opatrnou variantu" (40 % peněžní trh, 40 % dluhopisový fond, 20 % akcie).

Praha, Václavské náměstí 16

Muž se přepážkou je odborníkem ve svém oboru a z jeho výkladu je cítit silný zájem a dobrou orientaci v problematice kapitálových trhů. Má i velmi dobré prodejní dovednosti. Také mi nabízí test a na stejný výsledek jako u kolegyně mi nabízí spíše "Vyváženou variantu" (peněžní trh 30 %, dluhopisy také 30 % a čtyřicet procent akcie). Při vyhodnocování testu se dívá, co jsem odpověděl na kterou otázku a přihlíží k tomu při výběru varianty. Nakonec mi vytiskne obchodní podmínky Sporoplánu, přidá svoji vizitku a navrhuje, že pokud bych se pro produkt rozhodl, mám si zavolat předem a on vše připraví. Ze všech testovaných (jak ISČS, tak IKS) byl bezkonkurenčně nejlepší.

Praha, Jugoslávská ulice

Paní za pultíkem je trošku nejistá, možná proto, že Sporoplán je novým produktem. Její výklad je sice místy lehce zmatený, ale bez faktických chyb. Test mi sice nenabízí, ale snaží se mi dát co nejvíce informací a dokonce nabízí okopírování některých svých materiálů (z manuálu k produktům ISČS).

Test byl proveden 27. srpna 2001 od 10 do 14 hodin.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 107 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2001 15:09, Vendulka

Trochu mne tahle diskuse překvapuje. Myslím, že snad všichni členové UNIS kromě statutů mají pro investory k dispozici informační brožury (většinou velikosti A4 různě poskládané), které celkem jednoduše poskytují přehled o tom jaký z fondů za jakých podmínek je vhodné koupit. Jinak s Vámi bohužel mohu jen souhlasit, že příliš mnoho personálních změn v českých investičních společnostech za poslední rok silně zpomalilo další posun samoregulace u členů UNIS - jedním z příkladů jsou ony "zjednodušené statuty", na kterých podle mého názoru nic složitého nebylo. Na druhou stranu se vzhledem k existenci brožur bez nich dá existovat.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2001 15:32

Opakuji, že slečna u přepážky musí poskytnout informace, ale v žádném případě by neměla radit. Jakmile řekne "doporučuji vám fond XY", přebírá na sebe zodpovědnost správce majetku (fiduciary responsibility), což by neměla dělat z řady různých důvodů. Ale jak se má klient rozhodnout, když mu slečna neporadí? Každý investor, i kdyby investoval jenom pár tisíc, by si měl sám přečíst statut fondu a sám se seznámit s tím, do čeho jde. Když to neudělá, riskuje možnost velmi nepříjemného zklamání a finančních problémů.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (107 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services