Akcionáři Harvardu plačte

Akcionáři Harvardu plačte
Na čtvrteční únavné dvanáctihodinové valné hromadě Harvardského průmyslového holdingu byl sice schválen odkup akcií od jejich majitelů, celá věc však má stále příliš mnoho háčků.

Celá valná hromada probíhala za neustálých diskuzí a protestů drobných akcionářů, kterým se nelíbily jednotlivé body jednání, ale i to, že představenstvo neuznává likvidátora Zdeňka Častorála, kterého dosadil soud. Proti minulému sebevědomému jednání představenstva zde však byl přece jen patrný posun. Představenstvo samo pozvalo Častorála na valnou hromadu a umožňilo mu několikrát vystoupit. Hned začátkem jednání bylo akcionáři vznešeno obvinění, že kyperské společnosti jednají ve shodě. Během samotné valné hromady pak zaznívaly jak argumenty představenstva (že o žádné shodě neví), tak likvidátora a dalších akcionářů (že shoda je už dávno jasná).

V průběhu jednání se šířily fámy, že do Tábora měli přijet policisté zatknout nyní již bývalého předsedu představestva Borise Vostrého, který ze své funkce 15. srpna odstoupil a valné hromady se neúčastnil. Na jeho místo byl zvolen Vladimír Vlček, který je však stejně jako Vostrý velmi kontroverzní postavou. Vlček totiž u rozhodčího soudu zastupoval Koženého firmy v kauze Oily Rock a několikrát prý také zastupoval předsedu představenstva holdingu Michala Pacovského.

Podstatnou část jednání zabralo dohadování o tom, co je majetkem společnosti a jaké je její hodnota. Kromě čtvrtinového podílu ve společnosti Kantupan, která by měla v průběhu následujících čtyřech měsíců získat 600 milionů dolarů za prodej svého podílu v ruské ropné společnosti Sidanco. Podle vyjádření Častorála jsou však veřejně na internetu k dispozici informace, že Kantupan má nakládání se Sidankem zakázáno ruským a britským soudem a rychlé získání peněz je tedy vysoce diskutabilní. Předseda představenstva Pacovský na to reagoval slovy, že má k dispozici dokument o zrušení těchto zákazů, nebyl však ochoten to jakkoliv prokázat, či se k tomu dále vyjadřovat.

Ázerbájdžánské papírky

Další aktivem, zatím neznámé hodnoty, jsou Ázerbajdžánské kupóny. Ty holding vlastní prostřednictvím společnosti Oily Rock, kterou získala jako zástavu poté, co Harvard Capital Management (Worldwide) - kupec majetku holdingu nezaplatil své směnky. Firma Oily Rock nevlastní kupóny přímo, ale prostřednictvím dalších čtyřiceti firem. Podle Častorála však některé z těchto firem, založených v lokalitách jako Bahamy, Bermudy, Thajsko a další nemá zaplaceno ani registrační poplatky či vůbec neexistují, mnohé jiné jsou zatíženy dluhy, problémy a možná i trestnou činností. Harvard samozřejmě s jejich aktivy musí převzít i pasiva a jejich celková hodnota pak samozřejmě může být nulová. Podle některých názorů byla Oily Rock Harvardu vlastně darována, protože Kožený již nebyl schopen nic udělat se svými Ázerbajdžánskými kupóny a tak je milostivě přenechal českým akcionářům.

Po důkladné probírce majetku firmy následovala diskuze o dalším sporném bodu - vystoupení společnosti z likvidace. Každá strana přednášela mnoho argumentů proč ano, proč ne. Proti mluvilo především to, že tento krok již byl učiněn dvakrát. Proč tedy o něčem hlasovat potřetí. Jakákoliv diskuse však byla zbytečná (stejně jako v jiných bodech), protože kyperské firmy se svými třemi čtvrtinami přítomných akcií ovládaly celé hlasování. Vystoupení z likvidace bylo tedy odhlasováno i potřetí.

To nejlepší nakonec

Na závěr, již ve čtvrt na deset večer, začal být konečně projednáván odkup. V návrhu, který dostali akcionáři hned na začátku bylo - maximálně dvacet kusů po šesti stech korunách od každého akcionáře. Protože v tuto pozdní hodinu již setrvávali jen akcionáři, kteří vlastnili podstatně více než oněch dvacet kusů strhl se tvrdý boj o peníze. Vzhledem k síle kyperských firem však nemohl projít jakýkoliv jiný (než jejich) návrh. Někteří se je sice snažili nalákat na zvýšení hranice z dvaceti kusů na dvě stě tisíc kusů. Přestože by na takový odkup ve společnosti byly peníze, návrh neprošel. Někteří přítomní se však domnívali, že vzhledem k pochybnostem o možnosti, že společnost získá nějaké peníze z prodeje Sidanca byla celý diskuze bezpředmětná. Odkup je totiž podmíněn právě získáním peněz z prodeje této ruské naftové firmy a dále zrušením zákazu obchodování s akciemi holdingu.

Očekáváte, že společnost skutečně do půl roku něco svým akcionářům vyplatí? Máte nějaké akcie Harvardu? Co si o celé kauze myslíte? Podělte se o své názory s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services