Fondy - další rána

Fondy - další rána
Letošní rok tuzemským fondům nepřeje. Klesá majetek pod správou i kurzy podílových listů, Akro Svět pozastavilo obchodování a k tomu všemu ještě nucená správa ve společnosti Invescom.

Nucenou správu zavedla ve středu 15. srpna Komise pro cenné papíry v investiční společnosti Invescom (ISINV), nesoucí ještě před nedávnem název Finnex Trust a ještě dříve Terra Invest. Dvacátého července, dne, kdy Investcom naposledy zveřejnil výsledky svých tří fondů, měl pod správou okolo šedesáti milionů korun.

Invescom pád mateřského obchodníka s cennými papíry - Finnexu Praha, který již několik měsíců nepřijímá nové vklady, není schopen dostát svým závazkům a některými klienty již na něj byl zřejmě podán návrh na konkurz - přežil jen o pár měsíců.

Důvodem pro zavedení nucené zprávy je, že investiční společnost převedla obhospodařování části majetku v podílovém fondu Eurocom (OFFINEUR) na třetí, k tomu neoprávněnou osobu. Ani to ale podle zprávy Komise nebyl jediný důvod. Investiční společnost neprováděla platby z majetku v podílovém fondu přes svého depozitáře - Československou obchodní banku.

Investiční společnost navíc není podle tiskové mluvčí Komise Radky Procházkové v současné době v důsledku nedostatečného personálního obsazení a neuspokojivé ekonomické situace schopna obhospodařovat majetek v podílovém fondu bez ohrožení zájmu podílníků. Nuceným správcem byl jmenován Zdeněk Švancara. Investiční společnost sice může proti rozhodnutí podat rozklad, ani ten ale nemá na zahájení nucené správy odkladný účinek.

Přečtěte si prohlášení bývalého člena představenstva Finnex Group Martina Zacha.

Půjde Invescom do konkurzu? Nebo se vzpamatuje? Bude mít některá konkurenční investiční společnost zájem převzít jeho fondy? Podělte se o své zkušenosti a názory s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2001 23:26, wojtechm

Jo jo, FINNEX a jeho pohrobci si na kapitálovém trhu dělají co chtějí, a naše slovutná Komise pro cenné papíry evidentně nestíhá. Hlavně že si alespoň svoji www adresu vyvedla v anglické zkratce, takže jsme světoví. A co takhle k tomu přidat ještě vymahatelnost práva jako je v USA místo okounění, vážení komisaři?????

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2001 15:50, pepasusa

v době dovolených ??? Škoda, že jste tam neinvestoval ...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services