Zůstat nebo odejít

Zůstat nebo odejít
Tím si láme hlavu většina návštěvníků webu Spořitelního penzijního fondu. Protože to není pro tvůrce prezentace nic moc lichotivého, měli by s tím rozhodně něco udělat. Hrozí totiž, že všichni zájemci o informace skončí hned na první stránce. A už se nevrátí.

Podle statistik návštěvnosti až devadesát procent uživatelů opouští internetovou prezentaci, pokud se na první stránce nedozví alespoň něco relevantního o firmě a nebo o jejích nabízených produktech a službách. Na posledních hodnocených stránkách seriálu o penzijních fondech se na úvod nedozvíte nic.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.finance.cz/prezent/spf

Zobrazí se totiž jen základní navigační obrázky, nalevo navigace serveru a uprostřed dva grafické odkazy na dva programy spořitelny. Nic konkrétního ani zajímavého se na úvodní stránce prezentace nedozvíte. Za informacemi se musí uživatel pídit a proklikat se až do dalších úrovní prezentace, někdy poměrně složitým a uživatelsky velmi nepřívětivým způsobem.

Pokud tedy budete patřit mezi oněch zbylých deset procent uživatelů, kteří mají chuť pátrat, objevíte po kliknutí na položky hlavní navigace další podmenu. Musím se přiznat, že jsem zažila mírně řečeno šok, když se otevřel další sloupec navigace. Grafické a logické uspořádání podmenu je naprosto děsivé. Nekoncepčně zpracované, bez použití alespoň špetky grafického cítění a bez jakéhokoli náznaku respektování corporate identity. Objeví se jen další sloupec přilepený k původní navigaci. Jednotlivé položky zde nejdou vůbec mezi sebou vizuálně odděleny a tak poměrně snadno splývají. Podmenu je také oproti původnímu menu řešeno jinak po grafické stránce, kdy je na jeho pozadí použita naprosto nepochopitelně žlutá barva. Celkově pak načtená stránka působí velmi chaotickým, nepřehledným a nepřívětivým dojmem.

Uživatel se stále ještě nedovídá nic podstatného. Počítáte-li se mnou, teprve až na třetí kliknutí se doberete nějaké alespoň trochu zajímavé informace. Bohužel ani poté nemáte vyhráno, protože například hospodářské výsledky společnosti jsou nabídnuty jen ke stažení. Nejdříve tedy musíte vyčkat až se soubor stáhne, případně otevře přímo ze serveru, a pak teprve můžete listovat a prohledávat mezi finančními ukazateli. Věřím tomu, že například z domova připojení modemující uživatelé touhle informací zrovna nadšeni nebudou.

Také další strukturování a vypovídací schopnost informací uváděných v prezentaci tohoto penzijního fondu není nijak oslňující. Stačí se podívat do sekce Kalkulačky. Zajímavým by mohl být odkaz doživotní penze. Pokud jsem měla možnost zjistit, kalkulačky fungují. Nedozvíte se ale, co vám to vlastně počítají. U jednotlivých kalkulaček totiž chybí, byť prostinké a stručné, vysvětlení výpočtu, pravidel a nedej bože porovnání například obou uváděných plánů. Také jednotlivé položky, které je při výpočtech nutno zadat, jsou často velmi nejasné. Pro člověka, který se v oboru nevyzná, jsou pak kalkulačky naprosto bezcenné.

Obecně by informacím v prezentaci slušelo trochu lepší strukturování. U poboček není možné jednoduše třídit ani prohledávat, uživateli je nabídnut jen prostý seznam k listování. Listování například podle jména nebo okresu zde naprosto nepřipadá v úvahu. Vizuálně by pomohlo třídění informací alespoň do tabulky. Stejný nešvar objevíme i v sekci novinek. Také zde by prospělo třídit informace nějakým jednoduchým způsobem, například podle data vydání a ne je jednoduše vypsat pod sebou na stránku bez jakýchkoli detailů. Důležité a základní informace o penzijním spoření jsou schovány pod odkazy osobní a firemní program.

Technické hodnocení
Doba testování:od 15. 8. 2001 11:15:54
do 15. 8. 2001 11:19:37
Počet testovaných odkazů:136
Nefunkční odkazy (interní): 13
Nefunkční odkazy (externí):3
Nefunkční záložky:0
Příliš objemné stránky (> 50 kB):20
Chybějící atributy:58
Stránky starší 180 dní:4
Stránky bez nadpisu:2

Jednou z mála sekcí, kde jsem se dozvěděla zajímavé a přínosné informace byl klientský servis a sekce programů. I jim by však slušelo zpřehlednění a lepší grafické prostředí. Často zmiňovaným nešvarem internetových prezentací jsou stránky, kdy je uživatel nucen dlouze rolovat. Tyto stránky nechybějí bohužel ani v této prezentaci, i když nejsou tak časté, jako u jiných hodnocených prezentací.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota2,51 4-2--2,52 3422,56
grafika2 33,5 -3--3 3,5532 3,11
celkový dojem2,5 23,5 -3-- 2,53 4322,83
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky Spořitelního penzijního fondu - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2001 14:04

OK - thank you, Mr.Stack - I would like to apologize me... :-))

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 8. 2001 13:45, Jack

Kláro! Dceřiná se píše s jedním n ;-)

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services