Jé, já bych měl mít ještě akcie z kupónovky!

Jé, já bych měl mít ještě akcie z kupónovky!
Také jste si vzpomněli na poklady zakopané na účtu ve Středisku cenných papírů? Čtěte dál. Poradíme, jak je najít, vykopat a zpeněžit.

Hledání byste měli začít ve Středisku cenných papírů (SCP). Tam je evidována většina českých cenných akcií, které existují jako dematerializované, tedy pouze jako záznamy v databázi. V SCP si nechte udělat výpis (seznam poboček najdete zde). Budete k tomu potřebovat číslo účtu, zjistit ho můžete například ze starších výpisů. Jde o dvanáctimístné číslo, které najdete v pravém horním rohu. Pokud číslo účtu nevíte, můžete si je za asi sto třicet korun nechat zaslat na adresu, kterou jste uvedli při jeho zakládání (adresa, kam vám chodily potvrzení z kupónové privatizace) či při pozdějších změnách. Samotný výpis z účtu, který dostanete ihned na přepážce, vás bude stát 64 korun za každých deset položek (položkou může být jedna emise cenných papírů, jejich zástava apod.). Většina kupónových akcionářů se do tohoto limitu spolehlivě vejde. Pokud jste nějaký starý výpis našli, nechte si přesto udělat nový. Firmy mění název, akcie se stávají neobchodovatelnými či listinnými, fondy se otvírají.

Výpis z účtu - klíč k pokladu

Na výpise zjistíte, jaké akcie vlastníte. Pokud jde o nějakou neznámou společnost, budete muset po její aktuální tržní hodnotě trochu pátrat. Dobrým zdrojem informací mohou být stránky RM-Systému, kde najdete všechny tituly, které se ještě obchodují. Pokud již vaše akcie mezi nimi není, bude na místě vynaložit trochu detektivního úsilí. Pomůckou může být Komise pro cenné papíry, která publikuje seznamy tzv. registrovaných cenných papírů, s kterými se může obchodovat na veřejných trzích (seznamy najdete tady). Akcie podniků, které veřejně obchodovatelné nejsou, již s velkou pravděpodobností nikdy neprodáte. Můžete ještě zkusit kontaktovat jejich emitenta, kde vám možná dají kontakt na majoritní vlastníky. Pokud na výpise žádné cenné papíry nejsou, ale jste přesvědčeni, že by být měly, budete muset začít hledat v SCP. Možností je několik, nejjednodušší je nechat si vypsat historii účtu. Jestliže ale víte, jaké akcie jste vlastnili, může být pátrání snadnější. V SCP ke konkrétnímu titulu zjistí, co se s ním stalo. To, že by vám akcie někdo ukradl, není pravděpodobné, spíš došlo k jejich přeměně na listinnou podobu. V takové situaci kontaktujte "svůj" podnik a zjistěte za jakých podmínek si je můžete převzít. Pokud vám nebude odkup nabídnut hned při jejich převzetí, také se s penězi spíše rozlučte, kromě většinových vlastníků totiž od vás tyto akcie asi nikdo nekoupí.

Hurá na trh

Obchodovatelnost vašich akcií však má málo společného s jejich tržní hodnotou. Zdrojem informací o její výši mohou být například internetové stránky RM-Systému. Pokud se rozhodnete k jejich prodeji a v brzké době nechcete s českými cennými papíry obchodovat bude nejlepší uskutečnit prodej vašich cenných papírů na přepážkách RM-S, které jsou na jednorázový prodej nejlevnější. Pokud existuje po vašich akciích poptávka s pro vás přijatelnými parametry (především cenou, důležité je ale také množství), můžete dát okamžitě pokyn k prodeji, a pokud budete chtít (a je poblíž pobočka bývalé IPB), budete mít peníze během půl hodiny. Za to je však účtován poplatek okolo sto padesáti korun, pokud můžete několik dní počkat, dostanete peníze na svůj účet zdarma. Z prodejní ceny vám před tím ještě bude stržen poplatek. Ten se pohybuje mezi jedním a dvěma procenty z ceny. Pokud byste prodej svých cenných papírů chtěli přece jen svěřit obchodníkovi, vždy se předem zeptejte na výši poplatků, které vám budou účtovány. Při malých obchodovaných objemech mohou totiž poplatky dosáhnout desítek procent.

Podstatně jednoduší situaci můžete mít, pokud jste vlastníky akcií kupónových fondů. Mnoho z nich se přeměnilo na otevřené podílové a své peníze tak získáte během několika dní, stačí požádat správce fondu o odkup podílových listů. Jiné kupónové fondy však zmizely z povrchu zemského i s penězi a pouze důkladným pátráním můžete zjistit, co se stalo. Aktuální seznam investičních a podílových fondů najdete na stránkách KCP.

Co jste udělali se svými akciemi z kupónové privatizace? Prodali jste je? Jak? Podělte se o své zkušenosti a názory s ostatními čtenáři.

Své cenné papíry můžete také začít hledat v naší sekci České akcie.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 8. 2001 11:12, TGP

Věstník na internetu je, provozuje ho economia, a za přístup do něj si nechává platit slušné peníze. Takže Vás to bude něco stát.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na pražskou burzu jde výrobce městského mobiliáře. Koupíte nové akcie?

11. 7. 2023 | redakce Peníze.CZ

Na pražskou burzu jde výrobce městského mobiliáře. Koupíte nové akcie?

Bílovická akciová společnost mmcité, která se zabývá navrhováním a výrobou městského mobiliáře, nabídne své akcie na trhu Start Burzy cenných papírů Praha. Firma dá k dispozici až třetinový... celý článek

S penězi na důchod pomůže DIP. Stát podpoří odvážné

14. 6. 2023 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

S penězi na důchod pomůže DIP. Stát podpoří odvážné

Na daňové úlevy mají nově dosáhnout také lidé, kteří se snaží finančně zajistit na stáří investováním i mimo penzijní fondy. Návrhu, který počítá se zavedením takzvaného dlouhodobého... celý článek

Nováček na pražské burze posílil o 225 % za týden

12. 11. 2021 | Petr Kučera | 4 komentáře

Nováček na pražské burze posílil o 225 % za týden

Akcie společnosti Fixed.zone, která vstoupila v pondělí na trh Start pražské burzy, posílily během prvního týdne o 225 %. Jde o rekordní růst kurzu, říká Marie Mühlhoferová z tiskového... celý článek

ČNB už nebude plošně omezovat výši dividend

10. 9. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČNB už nebude plošně omezovat výši dividend

Česká národní banka už v dalším období nebude plošně omezovat výši dividend bank. Doporučuje však zvažovat další výplatu až po oznámení konečných hospodářských výsledků za rok 2021... celý článek

Akcie z kuponovky jsou pořád skoro v každé rodině, říká lovec ztracených miliard

8. 9. 2021 | Jana Poncarová | 15 komentářů

Akcie z kuponovky jsou pořád skoro v každé rodině, říká lovec ztracených miliard

V kuponové privatizaci na začátku 90. let investovaly miliony lidí – tři čtvrtiny Čechoslováků. Jenže řada z nich teď po třiceti letech neví, že akcie z kuponovky má. „Dohledali jsme... celý článek

Partners Financial Services