Pionýři nestaví jen železnice

Pionýři nestaví jen železnice
Inovativní přístup, vtip, kombinace a spousta zajímavých informací rozhodně neslibují nudu či dlouhé bezduché texty. To vše vás čeká, pokud zavítáte na netradiční a někdy hodně nestandardní stránky investičního fondu Pioneer.

Úvodní stránku zdobí osvědčená kombinace odstínů modré bary, ovšem tím veškerá podobnost s ostatními modrými weby končí. Rozdílně a netradičně působí například rozložení navigace na úvodní stránce. Prezentace využívá celé plochy obrazovky a dělí ji opticky na dva sloupce. Ve větším levém sloupci se zobrazují hlavní navigační prvky a v tom menším detaily.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.pioneer.cz

Stránku, která by jinak mohla být jen modře nevýraznou, vkusně oživuje další prvek. Tím je banner, netradičně umístěný dole na stránce. Svým barevným a vizuálním řešením však zapadá do koncepce webu a vůbec neruší.

Zajímavostí je využití předností prohlížeče Internet Explorer. Vysvětlivky jednotlivých položek se totiž nezobrazují ve formě bublinek - popisků, ale objevují se dole na stránce ve stavové řádce. Na té se obvykle setkáváme jen s chybovými hlášeními. Tvůrce prezentace tedy napadlo využít tento prostor pro zobrazení popisků k navigaci nebo jednotlivým částem webu.

Slepé podřízení se technologii Microsoft má ovšem i své stinné stránky. Pokud máte dost odvahy a otevřete si přeci jen prezentaci v prohlížeči Netscape, zažijete nevídané. Autoři totiž vůbec nelžou, když na úvodní stránce říkají: "optimalizováno pro IE 5.0 a výše". Bohužel se mi jeví, že je tomu převážně díky neochotě a pohodlnosti nedodržovat základní standardy HTML. Za normálních okolností je i jiná než optimalizovaná verze částečně použitelná také v jiných prohlížečích.

Tvůrci tohoto webu se ani nesnažili maskovat, že je vůbec nezajímá přibližně třetina uživatelů, kteří nepoužívají prohlížeče IE, nebo nemají požadovanou verzi prohlížeče od firmy Microsoft. V prohlížeči Netscape jsou stránky naprosto nevyužitelné a často dostanete jen hlášení JavaScript Error.

Příjemné překvapení na vás čeká, pokud se chcete dozvědět něco o fondech a možnostech investování. Rozhodně zde nehledejte žádné bezduché texty opsané z tištěných prezentací. Objevíte zde vtipně, srozumitelně a hlavně jednoduše vysvětlené a objasněné jednotlivé pojmy, navíc ještě přehlednou formou. Zpracování textu přímo vybízí ke čtení a nedovolí přestat. Velmi se mi líbí například zpracování portfolia u jednotlivých fondů. I laikovi je srozumitelně vysvětleno vše, co potřebuje vědět. Jediné, co jsem zde trochu postrádala, byl pravidelný komentář manažera o vývoji jednotlivých fondů.

Jako další mne zaujala investiční kalkulačka, na kterou se můžete dostat hned z úvodní stránky. Vyzkoušela jsem si zadat smyšlené hodnoty a zjistila, že ze mne pravděpodobně nikdy manažer fondu nebude. Svými výnosy -45% za půl roku bych asi za chvíli zkrachovala. Pokud se vy sami rozhodnete investovat, můžete využít kontaktní formulář. Požadované údaje jsou však opět odesílány nezabezpečeným kanálem, některé položky jsou dokonce imunní vůči snahám o vyplnění.

Technické hodnocení
Doba testování:od 28. 6. 2001 11:34:50
do 28. 6. 2001 11:43:19
Počet testovaných odkazů:299
Nefunkční odkazy (interní): 0
Nefunkční odkazy (externí):0
Nefunkční záložky:0
Příliš objemné stránky (> 50 kB):66
Chybějící atributy:66
Stránky starší 180 dní:0
Stránky bez nadpisu:0

Analýzu tohoto webu uzavírá technické hodnocení. Prezentace je na vynikající technické úrovni, trochu zbytečně pokažené chybějícími parametry o výšce a šířce obrázků. Tato "drobnost" stejně jako nepřítomnost některých obrázků ve svém důsledku ovlivňuje čas načítání. Ani příliš objemné stránky na rychlosti nepřidají. Po bližším prozkoumání jsou ale naštěstí zastoupeny převážně informacemi nabízenými ke stažení a zvukovými záznamy v sekci, jež informuje o fondu na rozhlasových vlnách. Dosavadním rekordmanem je soubor s velikostí přes 7158kB, který by se modemem připojený uživatel snažil stahovat přes 42 minut. A to už je opravdu hodně.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota2,54 -1,5-1,5-1,52 411,52,17
grafika3 2- 1,5-1,5-1,5 2,5222 2,00
celkový dojem2,5 3- 1,5-1,5- 12 521,52,22
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky Pioneer fondů - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2001 14:25, anonym

Bytostne nesnasim Pionyry

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2001 17:53, pjt

Ano, všichni jsou důležití. Problém je, že těch 10% nejsou dost možná investoři do podílových fondů. Jedná se přeci jen dost o nový produkt v Česku a oni mají nejspíše radši něco starého, kdysi používaného, na co jsou zvyklí, neradi investuji do nových počítačů atd. A tento zlomek Vám nepokryje náklady na paralelismus. Je to ale jen moje hypotetická konstrukce a není zaručeně 100%ní. Zlomkově se bude jistě vyskytovat SUN se Solarisem v řádu 150 kKč. Ale i pro ně již existuje IE5. Otázkou je, jak funkční - Solaris nemám k dispozici.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services