IKS: Vybafne na vás Felix

IKS: Vybafne na vás Felix
Na první pohled informativní a příjemné stránky. Agresivní Felix se vám snaží prodat své produkty. Co je mu to ale platné, když hned u vstupu číhá technická chyba. A těmi se web IKS KB jen hemží.

Na stránky Investiční kapitálové společnosti KB (profil, názory) jsem byla zvědavá ze dvou důvodů. Za prvé se jedná o další web investičních společností a za druhé, tento web jsem již před šesti měsíci hodnotila. Byla jsem zvědavá, kolik se toho od posledního hodnocení změnilo k lepšímu.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.iks-kb.cz

Ihned po otevření této adresy v prohlížeči na mne vybaflo chybové hlášení (používám IE 5.5, ale chyba je i při IE 5.0). Říkala jsem si, to nám to pěkně začíná. Když jsem odstranila tuto chybovou hlášku, otevřela se dvě okna prohlížeče. Jedno se samotnou prezentací a druhé externí okno s informacemi o novém finančním produktu Felix. Já osobně nemám takovéto akce hned na uvítanou moc ráda. Uznávám ale, že je to velmi účinná forma propagace.

Samotná prezentace se mi načítala vcelku standardně bez větších problémů. Stránky IKS KB působí jednoduchým a účelným dojmem, informace jsou poměrně přehledně tematicky organizovány a strukturovány. Grafika je vyvážená, použité barvy působí příjemně a nijak odpudivě.

Informace na stránkách však nejsou ideálně rozloženy, některé rozsáhlé texty totiž komplikují pohyb po webu. Stránky jsou dlouhé a uživatel musí dlouho rolovat. Navíc výsledek nevypadá graficky nejlépe, zmizí například levá navigace. Na tuto skutečnost narazíte například u statutu jednotlivého fondu.

Se změnami levé navigace souvisí i mé další zjištění. Pokud kliknete na položku Profil společnosti, otevře se další úroveň webu, kde můžete vybírat z dalších položek. Výběrem se ale mění původní navigace. U představení společnosti máte najednou jen čtyři položky menu, kdy zmizí odkaz na manažery fondů a společenské a charitativní akce. Stejně tak pod odkazem Statutární orgány nebo Společenské a charitativní akce dochází ke změnám navigace. U posledně jmenovaného odkazu bych ocenila informaci o časové posloupnosti nebo termínech konání jednotlivých akcí.

Propracovaně a přehledně působí sekce Rodina fondů. Detail jednotlivého fondu obsahuje mnoho zajímavých informací zpracovaných přehlednou a jednoduchou formou. V porovnání s předchozí prezentací vnímám obsah uváděných informací jako rozsáhlý a více než dostatečný. U dlouhých textů je naštěstí přidána PDF verze pro tisk.

V Komentáři manažera je týdenní pravidelné hodnocení vývoje jednotlivých fondů a vývoje trhu. Očekávala jsem informace tříděné podle toho, u kterého fondu se nacházím. Výsledkem je však celkový výpis popisující podrobně vývoj jednotlivých trhů, trendy a investiční příležitosti souhrnně za týden a za všechny fondy. Možnost třídění a výběru požadovaného komentáře manažera objevíte překvapivě až v jiné sekci webu - tam, kde byste je normálně nehledali: v Aktualitách. Zde zobrazovaný formulář splňuje a bohatě rozšiřuje funkčnost, kterou jsem předpokládala u komentáře viditelného v detailu fondu.

Technické hodnocení
Doba testování:od 14. 6. 2001 10:14:13
do 14. 6. 2001 11:33:29
Počet testovaných odkazů:2243
Nefunkční odkazy (interní): 750
Nefunkční odkazy (externí):8
Nefunkční záložky:2
Příliš objemné stránky (> 50 kB):60
Chybějící atributy:495
Stránky starší 180 dní:68
Stránky bez nadpisu:0

Drobná nekoncepčnost se dá vytknout zpracování denních hodnot, kdy se nedá listovat v časové posloupnosti zpět. Odkaz v aktualitách u výsledků hospodaření se zdá také zbytečným, systém vás pošle zpět do rodiny fondů. Také když se podíváte do sekce Napsali o nás, zmizí původní navigace a objeví se jen velké tlačítko zpět.

Negativně překvapí výsledek technického hodnocení. Vysoký počet nefunkčních interních odkazů, stránek s chybějícími atributy a příliš objemné stránky rozhodně nevylepšují celkové skóre kvality. Největší stránka má úctyhodných 1358 kB, což se rovná více jak osm modemistových minut. Dále jsem objevila vysoké množství stránek, které obsahovaly chybu způsobující zacyklení odkazů na stránkách do devadesáti úrovní nebo nenalezení odkazovaného počítače.

Co o webu Investiční kapitálové společnosti KB soudí porotci serveru Peníze.CZ?

Vladimír Illiev, iStrategie: Nikdy jsem neměl rád zelenou, ale tyto stránky se mi skutečně líbí. Škoda jen, že nejsou příliš interaktivní. Přitom v příručce, která je na webu alespoň ve formátu PDF, se přímo nabízí její doplnění o hezký animovaný seriál s "Úrokovým Mírou". Jinak je stránka velmi přehledná a vyvážená.

Pavel Janeček, Pioneer: Jednoduchý, textově statický web. Navigace je přímočará, bez zádrhelů (s výjimkou zmizení Felixe z následných stránek). Dost nepříjemné je znovunačítání stránek po rozbalení vertikálního menu. Jednoduchý Javascript, či DHTML, by to napravil. Bohužel se k tomu tvůrce stránek neodhodlal. Informačně nepostrádám vcelku nic - dozvíte se základní sumu technických informací o jednotlivých fondech.
Z jiného internetového světa je zakázková prezentace "Felixe". Graficky vyvážená, do jemných barevných tónů laděná, no prostě hezká, prezentace. Vhodně pokrývá a doplňuje tuto marketingovou aktivitu společnosti. Škoda neprovázanosti kalkulačky s aktuálními hodnotami produktů. Výpočet je hrubý (měsíční) a končí na hodnotách fondů v polovině dubna 2001. Výjimkou mezi investičními společnostmi na českém trhu je využití WAP technologie, poskytující servis cen fondů investiční společnosti. Díky stránkám Felixe a WAPu dostal web nakonec lepší známku než jsem původně zamýšlel.

Veronika Lamperová, Mona: Stránky působí jednotným a přehledným dojmem. Myslím si, že i pro člověka, který chce s tímto způsobem investování přijít poprvé do kontaktu, jsou tyto stránky přístupné.

Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna: Z informativního hlediska jsou, dle mého názoru, stránky zpracovány dobře a přehledně, včetně podrobných informací o jednotlivých fondech. Grafické zobrazení koresponduje s předmětem činnosti. Avšak například tiskové zprávy nebo výroční zpráva nemají základní grafický layout ani navigaci. Ostatní navigace je přehledná, na webu se dobře orientuje. Po načtení homepage překryje titulní stranu samorozbalovací reklamní okno. Graficky se liší a ve vztahu k titulní stránce se chová jako rušivý element. Produkt Felix je zpracovaný velice hezky, včetně modelových výpočtů a poutavé grafiky. Nedostatkem je jeho prezentace na vlastním webu IKS KB. Felixe totiž najdete pouze v navigačním menu na homepage, na dalších stránkách webu z navigace zmizí.

Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt: U prezentace této investiční společnosti jsem žádnou podstatnou informaci nepostrádal. Informace jsou jasně strukturované, přehledné. Grafické podání je v souladu se základními principy corporate image skupiny KB. Je velice střízlivé až konzervativní (což k investicím asi patří...). Pro pomoc klientům při investičním rozhodování mi chybí definice výnosových benchmarků u jednotlivých fondů a potom grafické/početní srovnání výkonnosti konkrétního fondu versus relevantní (sektorový) benchmark.

Jiří Vítek, MindShare: Průměrná grafika s pop-upem při spuštění nebudícím důvěru a nehodícím se pro finanční server. Ten je výrazně skoupý na informace a zjistit historický vývoj parametrů se mi nepodařilo a to nemluvím o hlubší struktuře portfolia.

Petr Vyhnálek, Globus: Na stránkách najdete přehledným způsobem setříděné informace. Lidé z oboru zde jistě najdou vše, co potřebují. To, co by mělo přitáhnout nové zákazníky však chybí. Veškerý "marketing" je soustředěn na jedné, poměrně strohé stránce.
Po grafické stránce se jedná o kultivovaný web. Malou výtku bych měl k výroční zprávě, která se zobrazí jako nepředstavitelně dlouhý a nepřehledný dokument. Drobnou chybku má i "Komentář manažera" v popisu jednotlivých fondů, který rozhodí vzhled stránky.
Celkově se jedná o povedený web pro znalce. Běžný návštěvník musí mít značný přehled v tomto oboru, aby mohl posoudit výhodnost své investice z informací, které jsou na stránkách prezentovány.

Dalšími porotci jsou také Pavel Daniel z týdeníku Marketing & Media, Martin Jaroš z Hospodářských novin, Tomáš Řehák z Run Interactive, Milan Vacík z Ami Communications a Jitka Vysekalová z Marktestu. Jejich hodnocení zde však chybí pro jejich přílišnou zaneprázdněnost v uplynulém týdnu, pro nemoc či dovolenou, případně pro možný konflikt zájmů.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota-3 2211,522- 53-2,39
grafika- 23 32231 -42- 2,44
celkový dojem- 22,5 2,5122,5 2- 42-2,28
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi

Pokud jste navštívili stránky Investiční kapitálové společnosti KB - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2001 9:39, Danuše Pecharová | imProve a. s.

Pokud to porovnáte vůči předchozí www.sis.cz je takto prezentace nadprůměrná. Pokud ale budeme uvažovat samostatně, dá se prezentaci www.iks-kb.cz ledacos vytknout. Tyto výtky jsou soustředěny v nejen mém, ale i v hodnocení porotců.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 6. 2001 16:49, Baronlempl

Ale ne pro každého.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services