Zlato získá paradoxně vítěz i poražený

Zlato získá paradoxně vítěz i poražený
Z pěti hodnocených stavebních spořitelen má nejlepší webovou prezentaci Českomoravský lišák, míní porotci serveru Peníze.CZ; čtenářské zlato ale poputuje na jinou adresu. Paradoxně buřince ČS - stavební spořitelny, která u odborné poroty propadla.

Internetové prezentace stavebních spořitelen se od bankovních webů obecně odlišovaly větším respektem k firemní corporate identity i větší kreativitou, nebo alespoň větší snahou o kreativnější pojetí stránek. Přestože se produkt stavebního spoření přímo nabízí k prodeji prostřednictvím webu, většina spořitelen tuto možnost ignoruje, nebo jen nesměle simuluje. Častým nešvarem spořitelních stránek je bezduché ‚překlopení' textů z tištěných letáků na web - na příliš dlouhé texty si ale internetoví uživatelé nepotrpí.

www stránky finančních institucí
Cenu Peněz.CZ pro nejlepší web stavební spořitelny vyhrála Českomoravská stavební spořitelna.
Cenu uživatelů serveru Peníze.CZ získává web ČS - stavební spořitelny.

Lišácky mazaná prezentace

Jako první byla hodnocená Českomoravská stavební spořitelna - a hned nasadila ostatním spořitelnám vysokou laťku, kterou se konkurentům už nepodařilo zdolat. Porotci serveru Peníze.CZ jí přiřkli nejlepší známky ve všech třech hodnocených kategoriích. Premiantství si lišákova spořitelna vysloužila za přehledně strukturovaný obsah a povedenou grafiku. Ale ani vítězný web není úplně bez chyb: bez zardění se například chlubí neexistujícími stránkami.

Neuspořádaný šanon v buřince

Náhodně shromážděné dokumenty bez ladu a skladu umístěné v kancelářském pořadači. Tak vystihl jeden z porotců obsahovou podobu stránek ČS - stavební spořitelny. Web sice obsahuje řadu cenných informací, ty jsou ale umístěny chaoticky na nejrůznějších místech, kde by je uživatel ani nehledal - jakoby prezentace postrádala jakoukoliv koncepci. O uživatelské nepřívětivosti firemního webmastera svědčí i ‚lahůdky' typu výroční zprávy ve formátu .pdf čítající gigantických 1917 kB. Ačkoliv se stránky buřinky propadly na poslední příčku, porotci jim neupřeli i nějaké kladné stránky - například interaktivní posuzování bonity klienta.

Modrá pyramida - drbna na webu

Předposlední příčka zbyla na Všeobecnou stavební spořitelnu Komerční banky. Jí sice porotci podobně často jako konkurenční spořitelně s buřinkou vytýkali chaotické uspořádání informací ‚pověšených' na webu a nepřívětivé ovládání - jejím nejhorším prohřeškem ale je přenášení klientských dat po síti bez jakéhokoliv zabezpečení.

Realita, ne sen: e-Raiffeisen

Jen málokdy se porotci na něčem shodnou tak jednoznačně, jako tomu bylo v případě stránek stavební spořitelny Raiffeisen. Šest z deseti hodnotících porotců si však pochvaloval její velkou přednost - skutečné fungování v režimu on-line. Třebaže ani ‚raiffeisenka' není bez chybičky, její vskutku internetově orientovaný marketing jí zajistil stříbrnou medaili.

Všichni poradci pod jednou střechou

Na pomyslném bronzovém stupínku skončil se svojí prezentací Wüstenrot. Třetí místo na něj v podstatě zbylo jen proto, že buřinka i pyramida byly prostě horší. Hodnocení porotců byla rozporuplná - zatímco jedni oceňovali přehlednost a dobrou grafiku, druhé skupině hodnotitelů se přesně totéž nelíbilo. Wüstenrot si však získal sympatie za to, že pod střechou svého webu představuje klientům své obchodní zástupce.

Kuriózní náhoda, nebo...?

Oproti hodnocení bankovních webů došlo ke kuriózní situaci. Čtenářská cena putuje do rukou ČS - stavební spořitelny (ČSST), jež si od porotců serveru Peníze.CZ vysloužila naprosto nejhorší hodnocení.

Buřince dalo své hlasy v průměru třikrát více čtenářů, než v případech ostatních spořitelen. Dominantní počet hlasů přitom ČSST přidělil jedničku, nejlepší možnou známku - a to navíc v době bezprostředně následující po publikování hodnocení dané spořitelny. Ačkoliv se nabízí podezření, zda buřince někdo účelově nevylepšil skóre, pravidla hodnocení serveru však nedovolují tyto hlasy pominout a odepřít hodnocenému subjektu ocenění.

Čtenářské hodnocení se proto tentokrát více liší od žebříčku daného porotci. Podle uživatelů serveru vypadá pořadí takto: 1. ČSST (1,63), 2. ČMSS (2,04), 3. Wüstenrot (2,12), 4. Raiffeisen (2,17), 5. VSSKB (2,62).


Vysvědčení hodnocených webů stavebních spořitelen (známky jako ve škole)
kategorieČMSSČSSTVSSKBRAIFF WUSTEN
informační hodnota1,832,91 2,422,092,11
grafika1,942,68 2,332,002,06
celkový dojem2,003,14 2,632,232,28
výsledná známka1,922,91 2,462,112,15
Vysvětlivky: ČMSS - Českomoravská stavební spořitelna (SSCM), ČSST - ČS - stavební spořitelna (SSCS), VSSKB - Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (SSKB), RAIFF - Raiffeisen stavební spořitelna (SSRA), WUSTEN - Wüstenrot stavební spořitelna (SSWU)

A přesně za týden se pustíme do hodnocení webů investičních společností. První na řadě bude Spořitelní investiční společnost.

Souhlasíte s hodnoceními porotců serveru Peníze.CZ i se čtenářskými hlasy? Pro koho jste hlasovali vy? Myslíte si, že je hodnocení objektivní - a pokud ne, proč? Napište nám, vaše reakce jsou pro naši práci důležité.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2001 12:09, RadekVala

Proč je pro Vás právě toto kriterium tak důležité, když ke zhodnocení CELÉHO TRHU StSp, stačilo přidat jen jednu kolonku? Nechce se mi zdát, že by jste to neuměli. Takhle si mohu zbytečně něco domýšlet o úplatnosti hodnocení.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2001 13:08, FekarZ

Jistě, ale přece si ho nemohou přidělit sami. Tak například letos vyhrál server Peníze.CZ zlatou medaili coby nejlepší web roku v hodnocení odborné poroty internetového veletrhu Prague Internet World.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services