UNIS postupoval správně, říká jeho šéf Petr Zapletal

Tomáš Skřivánek | rubrika: Analýza | 30. 5. 2001 | 44 komentářů
UNIS postupoval správně, říká jeho šéf Petr Zapletal
Problémy fondu Akro Svět posunuly dění okolo zkrachovalých Private Investors do segmentu podílových fondů. Na <a href="/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=357" target=_blank>pondělní kritiku</a> postupu Unie investičních společností (UNIS) reagoval v rozhovoru šéf UNIS a generální ředitel Spořitelní investiční Petr Zapletal.

Myslíte, že jste postupovali správně, když jste veřejnost o problému neinformovali?

Ano, jsme přesvědčeni, že jsme nepochybili a nic nevynechali. Myslíme si, že je to problém individuálního obchodního případu, který se na fond přenesl z jiné oblasti. Akro udělalo špatné obchodní rozhodnutí, které se mu nevyplatilo. Svým členům ale nenařizujeme, s kým mají obchodovat. Problém Akra chápu primárně jako problém obchodníka s cennými papíry, toho jak funguje kapitálový trh, toho jak je nebo není regulován. Není to problém Unie, ale primárně správcovské společnosti, jejího depozitáře, obchodníků a Komise.

Přesto jsme vyzvali své členy, aby znovu prověřili výběr svých protistran a systém jejich výběru. Myslím, že jsme splnili své povinnosti vůči veřejnosti a klientům.

Problém fondu Akro Svět ale poškodí celý segment fondu a UNIS by proto neměl tvrdit, že se ho to netýká.

Samozřejmě, že se nás to týká. Znovu ale opakuji, že to není chyba fondů, problém je přenesený z obchodníků s cennými papíry. Chyba není v našem systému.

Naše stanovisko je, že členové jsou dobře vybaveni. Jistotu ale nemůžeme nikdy stoprocentně garantovat. Jsem přesvědčen, že naši ostatní členové si své partnery vybírají lépe, mají rozložené riziko. Nemůže se opakovat situace, že by na pád obchodníka doplatil celý fond.

Kdyby to z vašich úst zaznělo dříve, cítili by se investoři bezpečněji.

My jsme to zvážili a rozhodli jsme se k problému Akro veřejně nevyjadřovat v tom smyslu, že v první řadě musí informovat společnost sama. Je rozdíl mezi neinformováním o skutečnostech a nepodáváním tiskových prohlášení.

S odstupem týdne považujete zvolené řešení stále za optimální?

My jsme reagovali na váš článek. Zároveň jsme dali informaci ostatním mediím. Problému nepomůže medializace, to není optimální cesta.

Jak je podle vás problém Akra Svět řešitelný?

Určitě existuje několik postupů, které může investiční společnost použít. Investiční společnost to musí řešit s depozitářem fondu (Raiffeisenbank, pozn. redakce), s Komisí, případně s americkou protistranou.

Jaké očekáváte dopady "kauzy Akro" na ostatní fondy?

Nemyslíme si, že to bude mít nějaké katastrofické dopady. Jedná se o specifický případ, který se netýká žádného velkého člena UNIS. Ohrožení se může týkat menších fondů, které hledají vysoce efektivní a méně nákladné způsoby investování a tím zvyšují riziko. Věřím, že ostatní mají problémy lépe ošetřeny a riziko lépe rozložené. Riziko toho, že by se stalo něco podobného, je velmi blízké nule. Věřím, že to tak klienti vnímají. Jedná se o specifické problémy specifického fondu.

Pád fondu se nemusí projevit odlivem majetku, ale zastavením přílivu nového.

Samozřejmě se to může projevit, snažíme se tomu zabránit. Současná situace ale může znamenat zpomalení přílivu investorů.

Vy tedy tvrdíte, že fond byl agresivní a podílníci tím, že do něj vstoupili, vědomě přijímali vyšší riziko než třeba u akciových fondů Spořitelní investiční?

Podle strategie fondu soudím, že podílníci na sebe brali vědomě vyšší tržní riziko, museli počítat s tím, že kurz může vzrůst i padnout o dvacet až třicet procent. Druhou složkou je operační riziko. Tento druh rizika je u menších společností, nemajících takové vybavení, vždy větší než u velkých institucí. Velcí mají více prostředků a mohou se lépe zajistit, udělat si třeba kvalitnější analýzu protistrany.

Soudím, že pokud si podílník vybírá fond, tak s operačním rizikem počítá. Může investovat buď s velkou renomovanou instituci s historií nebo si vybere vědomě něco neznámého, ale inovativního, něco o čem zcela neví, co za tím je. V druhém případě pak musí mít další informace o fondu tak, aby omezil nebezpečí, že tam nějaký problém být může - neříkám, že být musí.

Členy UNIS jsou velcí i malí správci. Nemělo by se ve vašich materiálech objevit srovnání výhod a nevýhod investování prostřednictvím malých a velkých?

Nemůžeme doporučovat klientům, jak se mají rozhodovat. Není to problém typu velký/malý ale známý/neznámý. Na oběd také můžete jít do renomované restaurace, kde vím, že dobře vaří, nebo někam, kde jsem nikde nebyl, protože tam ten podnik ještě před týdnem nebyl. A tím pochopitelně riskuji to, že se dobře nenajím. Neznám historii té restaurace. Tento princip je v každém momentu života.

Proč UNIS na konci dubna opustily investiční společnosti Patria a Union? Budete sdružením velkých?

Dochází ke konsolidaci sektoru tak jako například u penzijních fondů. Nemyslím si ale, že to je problém. Členové neodchází proto, že by se jim nelíbil UNIS, ale většinou proto, že změnili strategii podnikání. Proto pro ně třeba nemá význam, aby byly dále našimi členy.

Myslíte, že se letos trend počtu členů otočí?

Doufám, že ano. Předpokládám, že se zahraniční fondy a jejich distributoři stanou našimi členy. Máme jim co nabídnout. Chceme jim například pomoci při plnění informační povinnosti a také sledování celkového vývoje trhu (objemy prodaného majetku, jaké fondy jsou na trhu a jak si vedou atd.). To je věc, kterou zatím nikdo nedělá.

Souhasíte, že UNIS postupoval správně? Co si myslíte o reakci Petra Zapletala? Napište svůj názor.

Antikorupční poznámka: Autor není podílníkem fondu Akro Svět a nemá s touto společností ani žádné jiné vztahy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2001 17:47

Jestli jsi si precetl na co jsem se ptal, tak bys vedel, ze kritizuju jejich cestinu. A pokud se chces predvest se svoji cestinou, tak se podepis.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2001 22:36

Jestli opravdu používáte City Bank, tak snad víte, že se jmenuje Citibank. Nebo existuje obchodník City Bank. Styďte se!
Milan Krupár

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services