Změnou sazebníků porušují banky zákon

Změnou sazebníků porušují banky zákon
Pokud vaše banka změnila sazebník poplatků a odměn a vy se s tím nechcete smířit, nemusíte. Zákon je na vaší straně. Banka nesmí měnit sazebník jen ze své libovůle!

Klienty bank nezajímá pouze kvalita nabízených produktů, ale především výše poplatků. Dokazuje to i počet kritických názorů, kterými čtenáři serveru Peníze.CZ reagovali například na články Aprílový kousek spořitelny a Nemilé překvapení... I takřka nepatrná změna bankovních sazeb může citelně ovlivnit zůstatek účtu. Například klient České spořitelny zaplatí po dubnovém zdražení za deset výběrů z bankomatu čtyřicet korun, což je o sto procent více, než tomu bylo do konce března.

Změnu sazebníku poplatků a odměn mají banky zakotvenou ve smlouvě o běžném účtu. "Banka si účtuje za bankovní služby a produkty uvedené v této Smlouvě odměny a poplatky dle platného sazebníku poplatků a odměn za poskytování peněžních a obchodních služeb pro fyzické osoby," uvádí se například ve smlouvě Československé obchodní banky. Podobné formulace se objevují i u konkurenčních bank. Dosavadní praxe je taková, že klientovi nezbývá nic jiného, než se novému sazebníku přizpůsobit a poplatky platit. Pokud se změnou cen nesouhlasí, může sice vypovědět smlouvu a založit si účet u konkurenčního bankovního ústavu – tam ho však při případné změně sazebníku čeká obdobný problém.

Bankovní Absurdistán

Představte si následující příklad. Založíte si běžný účet u banky, která si za své služby účtuje velice nízké poplatky a nabízí zdarma mnohé služby, například výběr z bankomatu. Se svým účtem jste spokojeni až do doby, než banka sazebník změní. Banka nově zpoplatní výběr z bankomatu dvanácti korunami, za výpis si naúčtuje čtyřicet korun a navíc celkově znevýhodní klienty, kteří nehodlají používat přímé komunikační kanály. Rozhodnete se tedy svůj účet zrušit, protože smlouva o běžném účtu může být majitelem účtu kdykoli s okamžitou platností písemně vypovězena. Ale ejhle - banka zvýšila poplatek za zrušení účtu z dvou set na dva tisíce korun! Příklad je samozřejmě přehnaný a žádná banka tak radikálně své poplatky nezvýšila, ke změnám sazebníků dochází poměrně často.

Braňte se!

Smlouva o běžném účtu se totiž řídí ustanoveními obchodního zákoníku, jehož třetí odstavec paragrafu 269 povoluje dohodu o dodatečném určení obsahu závazku pouze, pokud tento způsob nezávisí na vůli jedné strany. Od této normy není možné se odchýlit, ani ji smluvně změnit – jde o takzvané kogentní ustanovení. Změna sazebníku však ve skutečnosti závisí pouze na vůli banky. Pokud svůj souhlas s novým sazebníkem nepotvrdíte podepsáním nové smlouvy, nemá banka právo vám účtovat podle nového sazebníku. "Řešení je jednoznačné, původní sazebník by měl nadále pro váš účet platit," říká specialistka na bankovní právo Jana Marčanová.

Dosavadní praxe bank však tuto normu porušuje. V současné době zatím není znám žádný případ, kdy by se klient obrátil se sazebníkem na soud. "Soud by měl rozhodnout ve prospěch klienta, protože se jedná o porušení kogentního ustanovení," míní autor obchodního zákoníku a profesor Vysoké školy ekonomické Jan Dědič.

Dočkají se banky žalob?

Mohly by mít problémy
K porušení zákona došlo například při nedávné změně sazebníku České spořitelny, kdy banka poplatky a odměny změnila jednostranně a nenabídla klientům možnost podepsat novou smlouvu. Podobná praxe je ale v bankovnictví běžná. V nejbližší době také Česká spořitelna a ČSOB mohou mít potíže, pokud přistoupí k jednostrannému zpoplatnění svých přímých komunikačních kanálů.

Co na to říkají banky? Většina z oslovených bankéřů až do uzávěrky nebyla schopna uspokojivě vysvětlit, proč se rozchází jimi praktikované způsoby s výklady renomovaných právníků. Banky si však zřejmě nejsou nebo nechtějí být vědomy porušování zákona a právo si vykládají po svém.

"Ceny nejsou předmětem smlouvy o běžném účtu, řídí se aktuálním sazebníkem. Banka oznamuje své úrokové sazby i změny sazebníku měsíc předem a naši klienti mají dostatek času se s nimi seznámit," řekl Josef Řeřicha, mluvčí Union banky. Podle právníků banky tento postup odpovídá obchodnímu zákoníku. Podpis klienta pod ustanovením odkazujícím na libovolně aktualizovaný sazebník je pro Českou spořitelnu silnější argument, než zákon. "Souhlas klienta s účtováním cen dle sazebníku platného v době poskytování služby je s klientem smluvně sjednáván v konkrétní smlouvě," uvedla mluvčí spořitelny Klára Gajdušková. Podobná vysvětlení lze přitom očekávat i od ostatních bank.

Potíž je ale v tom, že ani klientův podpis nemůže banku oprávnit k porušení nezměnitelného ustanovení zákona.

Záleží tedy na klientovi, zda se bude bránit, či ne. Právo na to má.

Obrátili byste se při změně sazebníku na soud nebo vám připadají změny poplatků malicherné? Napište nám své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2001 9:51, Katerinka

souhlasím, ale
kdo bude ten statečný, který se bude soudit s (libovolnou) bankou? Ten případ nejspíš dostane velkou publicitu a nebožák se může rozloučit se službami všech bank v ČR.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2001 11:04, Katerinka

Zdravy rozum
Zdravy rozum mi rika, ze poplatky (uz vzhledem k infalci) by mely stoupat. Nemyslim si, ze nekdo ceka, ze treba za 10 let bude platit ty stejne poplatky. A co kdyz bude mit nekdo u jedne banky ucet 50 let?
Proste v rozumne mire zdrazovani chapu, zlevnovani v libovolne mire. Az kdyz prekroci hranici, tak je zazaluju at je sranda.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services