Nemilé překvapení klientům chystají Česká spořitelna a ČSOB

Nemilé překvapení klientům chystají Česká spořitelna a ČSOB
Přímé bankovnictví šetří čas i peníze, platíte nižší poplatky a samotná služba je zdarma. To jsou výhody, které každá banka vehementně zdůrazňuje ve své reklamní kampani. Dvě z největších bank však mají pro své klienty přichystané nemilé překvapení. Přímé bankovnictví nabízejí zadarmo pouze dočasně, počítají se zavedením měsíčního paušálu na přímé komunikační kanály.

Přímé bankovnictví se velkým tempem rozšiřuje. Mezi běžné prostředky komunikace s bankou již patří telebanking (ovládání účtu přes telefon pomocí automatických služeb zelených linek či rad operátora – telefonního bankéře) a také GSM banking. Banky k těmto kanálům postupně přidávají internet a wap banking. A aby své klienty přiměly prostředky přímého bankovnictví používat, cenově znevýhodňují transakce provedené osobně na přepážce. Ale nic není zadarmo.

Pronikne spořitelna na pole přímých kanálů?

Česká spořitelna (BACS) již delší dobu nabízí službu Sporotel, za jejíž zavedení ke sporožirovému účtu (BUCS) nedávno zrušila poplatek. Spouští GSM banking, internet banking a wap banking. Transakce provedené pomocí přímého bankovnictví jsou levnější. Jednotlivé služby však budou zpoplatněny!

Jaké poplatky chystá Česká spořitelna
kanálměsíční poplatek
Sporotel telebanking10,- Kč
GSM banking10,- Kč
Internet banking5,- Kč + cena za elektronický klíč
WAP banking5,- Kč + cena za elektronický klíč

Pracovnice u spořitelní přepážky potvrdila, že se očekává zavedení měsíčního paušálu za službu Sporotel. Tento poplatek by měl být deset korun měsíčně. Klient by tedy i s pětikorunovým paušálem za vedení účtu platil patnáct korun měsíčně (tedy 180 korun ročně), což je vyšší poplatek, než paušál za vedení sporožirového účtu bez přímých kanálů. Při využití všech přímých kanálů vzroste poplatek dokonce na pětatřicet korun měsíčně (tedy 420 korun ročně).

Poplatky za přímé bankovnictví postihnou i cílovou skupinu, která patří k nejčastějším uživatelům těchto kanálů, tedy studenty. Stejné poplatky totiž podle pracovnice zelené linky České spořitelny budou muset platit i majitelé účtů Sporostudent (SKCS).

Poplatky však nejsou příliš vysoké v porovnání s konkurencí i s ohledem na nižší ceny, které jsou s přímými kanály svázány. Tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková k tomu Penězům.CZ řekla: "U Sporotelu počítáme se zavedením velmi nízkého měsíčního paušálního poplatku, jehož výše bude srovnatelná s cenou za správu a vedení účtu. Každopádně by cena měla být hluboko pod konkurencí. Tento poplatek zavedeme v okamžiku dalšího významného zkvalitnění služby v průběhu třetího kvartálu." Ostatní ceny, které se nám podařilo zjistit z interních materiálů České spořitelny, však tiskové oddělení odmítlo potvrdit.

Jak je vidět z níže uvedené tabulky, Česká spořitelna - společně s GE Capital Bank -, je jedna z mála bank, které klientům nenabízejí zelenou linku. Místo ní nutí i mimopražské klienty volat na pražské telefonní číslo, což se při volání ve špičce velmi prodraží. Například zjištění zůstatku účtu vyjde mimopražského klienta při volání ve špičce v síti Českého Telecomu na 3,70 Kč. Zadání jednoduchého příkazu k úhradě, které můžete stihnout za tři minuty, bude ve špičce stát dokonce 11,10 Kč. Musíte ovšem znát přesně všechny náležitosti, jako například konstantní symbol, bez kterého vás automat nepustí dál.

Opravdu chce spořitelna přímé bankovnictví všemožně podpořit tak, jak to deklarovala při dubnové změně svého ceníku? "Česká spořitelna dotuje telefonní bankovnictví tím, že zavedení i používání Sporotelu je zdarma. Od dubna je navíc dále zvýhodněn poplatek za účetní položku prostřednictvím přímého bankovnictví, tedy i Sporotelu, ze čtyř korun na dvě koruny," reagovala na dotaz mluvčí spořitelny.

"Ehm... vy už to víte?"

Obchodní banka nabízí přímé bankovnictví pod názvem Linka 24 zdarma v balíčku služeb konta Kompakt (BUCSOBK). Podobně jako ve spořitelně jsme i na přepážce ČSOB (BACSOB) dostali informaci o poplatku za Linku 24 ve výši padesát korun měsíčně. Ten má být zaveden údajně ve druhém pololetí. V telefonickém rozhovoru zástupce ČSOB redakci Peněz.CZ potvrdil, že nynější stav, kdy Linka 24 je zdarma, je pouze dočasný. Zároveň i nepřímo potvrdil výši poplatku. Následně jsme však z banky obdrželi vše popírající oficiální vyjádření: "V průběhu nejbližšího půl roku nelze očekávat zpoplatnění služby ČSOB Linka 24. V případě, že se banka rozhodne případně tuto službu v budoucnu zpoplatnit, bude své klienty včas informovat." Zjevně ani samotná ČSOB nemá jasno - otázkou zůstává, zda by nebylo vhodné klienty včas informovat už v době, kdy si u ní zakládají účet. V materiálech Československé obchodní banky, v reklamních letácích i na jejích webových stránkách je totiž výslovně uvedeno, že služba ČSOB Linka 24 je u konta Kompakt zdarma.

Telefonní bankovnictví u jednotlivých bank
bankazřízeníměsíční paušáltelefonní číslo
Česká spořitelnazdarmazdarma
(od 3. čtvrtletí asi 10,- Kč)
02 - pražské číslo
Československá obchodní bankazdarmazdarma
(pravděpodobně zavede poplatek 50,- Kč)
0800 - zelená linka
Bank Austria Creditanstalt
Nonstopbank
zdarmazdarma
(vedení konta 140,- Kč)
0800 - zelená linka
Československá obchodní banka
- divize IPB
zdarma5 dotazů 20,- Kč
(další za 10,-)
0800 - zelená linka
eBankazdarmazdarma
(v rámci měsíčního poplatku 55, 85 nebo 125,- Kč)
0800 - zelená linka
GE Capital Bankzdarmazdarma02 - pražské číslo
Komerční bankazdarma49,- Kč
(první tři měsíce zdarma)
0800 - zelená linka
Union bankazdarma20,- Kč0800 - zelená linka
Živnostenská bankazdarma50,- Kč
(první dva měsíce zdarma)
0800 - zelená linka

Myslíte, že banky u nás dostatečně podporují přímé bankovnictví? Nediskriminují cenovou nabídkou klienty, kteří preferují přepážkové bankovnictví? Jak se vám líbí Sporotel České spořitelny? Napište nám.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2001 23:13

Vážený pane, je velmi častou praktikou, že se služba zavádí za dočasně zvýhodněných podmínek. Záměrem je, aby si zákazník vyzkoušel, zač bude platit - zboží, které nezná, se nezačíná nabízet od cenovky. Nyní například končí platnost karet Maestro, vydaných před 2 lety zdarma (hodnota je 300,-Kč) a lidé, kteří původně kartu odmítali nyní houfně sepisují žádosti o nové.
Stran lákadel Vás potěším: poplatek 10,-Kč/měs. za službu Sporotel se začne účtovat až po rozšíření služeb operátorů (klientské centrum) - což bude na podzim. Je tedy dost času službu i zrušit, nebude-li Vám vyhovovat, za což se nic neúčtuje.
Na závěr opakuji, co je již i obecně uznáváno: konkurence v bankovnictví trvá již 10 let a stesky na "monopol" České spořitelny jsou tedy poněkud irelevantní. Děkuji.

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 4. 2001 13:37, janvimr

ČSOB připojení přístup k účtu přes internet nenabízí?!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (56 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services