Komerční banka: Mnoho informací ve špatných stránkách

Komerční banka: Mnoho informací ve špatných stránkách
Přeborníkem ve schraňování historických dat se v redakčním hodnocením stala Komerční banka. Na jejím webu toho najdete opravdu hodně. Polovina stránek je však bohužel starší než půl roku.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, investiční společnosti, stavební spořitelny...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.

V porovnání s předchozí technickou analýzou ČSOB jsem zaznamenala mnohem více chyb. Pravdou ale je, že internetové stránky Komerční banky jsou mnohem rozsáhlejší.

Množství informací se dá shrnout několika málo slovy – historické informace. Zajímá vás, jaké úrokové míry nabízela KB před rokem? Takovou informaci na stránkách bez problémů najdete. Bohužel, pakliže se ponoříte hlouběji do struktury webu, navigace se nevratně změní a není cesty zpět. Hledání informací může být poměrně komplikované, hledáte-li prosté odpovědi. Úrokové sazby? Ano, máte na výběr ze zhruba dvaceti… Vyberte si. Uživatelské pohodlí jde stranou. Jestliže chcete zjistit, jak vysoký ze svého vkladu získáte výnos, nehledejte na stránkách Komerční banky.

Jako největší uživatelskou vadu hodnotím navigaci. Nepochopitelným způsobem se objevuje, záhadně se skrývá. V každé sekci vypadá jinak, jednou je umístěna nahoře vodorovně, podruhé nalevo svisle. Častější je scénář, kdy navigace vlevo úplně zmizí a nechá uživatele napospas osudu. Počítadlo na stránkách je informace, kterou může uživatel postrádat. Sekce v rozdílných designech jsou pro uživatele matoucí, od rudé barvy se posunete k modré, ani nevíte jak. Stránky působí poměrně nesourodým dojmem, informace jak vznikaly, objevují se pokaždé v jiném podobě, v jiném formátu.

Ačkoli skupina Komerční banky je poměrně rozsáhlá, informace o aktivitách dceřiných společností (investiční společnost, penzijní fond, stavební spořitelna…) nejsou na stránkách uvedeny, což je určitě škoda. Mnoho uživatelů by se určitě rádo seznámilo s kompletním portfoliem. Jednoznačně pozitivní je přístupnost prezentace i přes adresu kb.cz, doména koba.cz není uživatelsky příliš pochopitelná. Jen může být pro uživatele poněkud matoucí, že na některých materiálech nebo ve vyhledávačích je prezentace prezentována pod původní doménou.

Technické hodnocení
Doba testování:od 22.03.2001 12:06:40
do 22.03.2001 18:08:57
Počet testovaných odkazů:3407
Nefunkční odkazy (interní): 82
Nefunkční odkazy (externí):9
Nefunkční záložky:97
Příliš objemné stránky (> 50 kB):319
Chybějící atributy:888
Stránky starší 180 dní:1384
Stránky bez nadpisu:31
Vysvětlení:
Celkem 91 odkazů nevede nikam. Příliš objemné stránky a chybějící atributy ve stránkách zase prodlužují načítání stránek.

Informace jsou aktualizovány poměrně často, předpokládají ale významnou znalost bankovní oblasti, případně technických fines. Jak jinak si vysvětlit odkaz Veřejné klíče v Komerční bance? Je banka odemknuta pro každého? S dalším zkoumáním narazíme na mnoho nedostatků, prezentace obsahuje mnoho chyb, odkazy na web paní Jarušky (D:/Jaruska/Zálohawebu – např. na stránce http://www.kb.cz/aktuality/tiskovky/tisk02cz.htm ) nejsou tím kýženým obsahem, kterým by se měla významná banka prezentovat.

Na obranu KB je třeba dodat, že Komerční banka si nedostatky ve své prezentaci uvědomuje a pracuje aktuálně na nové verzi prezentace. Ta by se podle údajů tiskového oddělení měla veřejnosti představit na počátku dubna. Nepřehlédnutelná je též aktivita "Komerčky" na poli přímého bankovnictví. Doména mojebanka.cz slibuje již dnes zajímavou variantu přímého bankovnictví.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDDGPJMJ VLaJVíPVJVy průměr
informační hodnota2,54 22 12322 2,28
grafika343 43443 33,44
celkový dojem2433 33432,53,06
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; DG - David Gladiš, Ami Communications; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; MŠ - Markéta Škodová, Strategie; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi.

Navštívili jste někdy internetové stránky Komerční banky? Také se vám zdá, že jsou tak špatné? Svěřte se nám se svými zážitky.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2001 22:12

I proto 'Komerčka' změnila doménu. Nicméně 'koba' není jenom Stalinova přezdívka, ale také slovní označení Komerční banky v mezibankovním systému.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2001 14:05

mate pravdu a podle toho to tak vypada :) myslim ze tady je internetovy marketing doslova v plenkach. Kazdopadne si myslim ze obe banky o techto neduhach vedi, a snad se mame na co tesit... Uvidime...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services