Jak to bylo doopravdy?

Jak to bylo doopravdy?
Konstatování, že minulý rok nebyl pro podílové fondy úspěšný, napsali mnozí. My vám jako první přinášíme konkrétní čísla - a zdaleka ne všechna jsou špatná.

Nejúspěšněji dopadl loňský rok pro fondy smíšené. I když průměrné zhodnocení této kategorie je záporné, rekrutují se z ní absolutní vítězové nevyhlášené, ale sledované soutěže o nejvyšší zhodnocení. Zlaté ocenění si za patnáctiprocentní zhodnocení odnáší fond investAGe AG2000 (profil, názory), stříbrné za desetiprocentní růst Newton KSIO II (profil, názory), bronzové Fond majetku První investiční (profil, názory). Podívejte se, které fondy měly v roce 2000 kladné zhodnocení. Fondy fondů ale v tabulce nehledejte, žádný z nich v černých číslech loni neskončil.

Opačnému konci žebříčku, ve společnosti fondů s největšími propady kurzu, dominoval Akro Eurotech (profil, názory) s 39 procentním poklesem. Fond vznikl až loni v létě, kdy se zdálo, že hlavní vlnu korekcí cen technologických titulů má trh již za sebou, ovšem neměl. Na statistice prodejů je však vidět, že podílníci fondu jsou si z velké většiny vědomi, jak rizikový, ale potenciálně výnosný titul do svého portfolia zakoupili. Z fondu neprchají, umírněně do něj dále investují. Více než dvacet procent prodělal též PPF Smíšený (OFPPFSMI) a Pioneer Trust. Oba z podobného důvodu jako Eurotech – vsadily na technologické tituly. O více než deset procent poklesl majetek připadající na podílový list u dalších deseti fondů. Jak dopadly ostatní?

V závěru prosince spravovaly podílové fondy 77,8 miliardy korun, tedy o 28 miliard více než na počátku roku 2000. Na první pohled vzrostlo odvětví fondů o více než padesát procent, na ten druhý zjistíme, že ve skutečnosti pokleslo. Patnácti miliardami bilanci vylepšil v polovině října přeměněný RIF (profil, názory), jedenácti miliardami přispěla IKS Komerční banky (profil, názory), čtyři miliardy do segmentu přinesla přeměna dvou fondů Spořitelní investiční (ISSIS). Připomeňte si, které fondy se v minulém roce otevřely. Pozitivním jevem je oslabení pozice fondů peněžního trhu ve prospěch fondů s delším investičním horizontem.

Neveselá čísla odlivů zachraňovaly nově založené fondy. Vznikl jich v loňském roce rovný tucet. Byly štíty chránícími investiční společnostmi před ještě hlubšími poklesy spravovaného majetku. Celkem do nich investoři vložili přes 1,2 miliardy korun. Nové fondy ale nebyly jedinými posly pozitivních zpráv. Přes rekordní propad kurzu podílových listů vykázal úctyhodný (proti konkurenci více než dvojnásobný) růst spravovaného majetku Pioneer Trust (profil, názory) následovaný Sporotrendem (OFSISSPT) a fondem fondů První investiční (profil, názory). Celkem s kladným přírůstkem spravovaného majetku skončilo třicet šest fondů, se záporným o tři více. Na čelních místech byly fondy – SIS Český (OFSISCES), SIS Výnosový (OFSISVYN) a investAGe 21 (profil, názory).

Z porovnání tržních pozic na počátku a na konci roku vyplývá, že relativně nejvíce ve své kategorii oslabil Fond fondů První investiční. Není divu - zatímco počátkem roku neměl žádného konkurenta, v druhé polovině roku o své místo na slunci začaly bojovat nově vzniklí zástupci IKS (profil, názory) a SIS (ISSIS). Dominantní místo mezi fondy fondů zatím První investiční uhájila, uvidíme ale, jak bude v novém roce schopna čelit nastupující konkurenci. Segmentem smíšených fondů nejvíce zahýbalo otevření Restitučního fondu, z akciových nejvíce ztratil ČSOB světový akciový (profil, názory). Na peněžním trhu a v dluhopisech k žádnému zemětřesení nedošlo.

Myslíte, že letos fondy nějaké zemětřesení zažijí? Které investiční společnosti své postavení posílí, které naopak ztratí, jaké kategorie fondů se nejvíce promění? Kolik miliard majetku budou spravovat členové Unie investičních společností na konci letošního roku? Napište svůj názor.

Zde jsou všechny grafy ještě jednou:
Nejvyšší zhodnocení majetku na podílový list
Největší pokles majetku na podílový list
Nově otevřené fondy
Nově založené fondy
Fondy s největším přírůstkem spravovaného majetku
Fondy s největším poklesem spravovaného majetku
Změna tržní pozice fondu

Spolupráce Marek Teiml

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 1. 2001 19:18, letal

Každopádně doufám, že souhlasíte se mnou, že je vůči nim trochu nespravedlivé psát o nejvýkonnějších českých podílových fondech a brát v potaz jen UNISáky?!

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 1. 2002 19:16

Pokud bude burza ovlivněna burziany kteří jsou předem domluvený tak budou
fondy budou kolísat a burziani budou vybírat zisky podle domluvy.
A pokud bude strůjce rozkradení republiky Ježek u vesla můžeme čekat jen a jen smé tunely. Jó jo.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services