Rodina ŽB Trustu se rozrůstá

Rodina ŽB Trustu se rozrůstá
Osvědčeným lákadlem na získání nových podílníků se během podzimu staly do zahraničí investující akciové fondy. Recept na úspěch odzkoušený Spořitelní investiční a IKS Komerční banky se nyní pokouší zopakovat ŽB Trust.

Doplnit rodinu fondů o čistě akciový se rozhodl ŽB Trust (profil, názory). Novinku je od tohoto týdne možné zakoupit na bankovních pobočkách, v sídle společnosti a u vybraných finančních poradců. "V základní nabídce nyní chybí jen fond dluhopisový, tím se ale po otevření stane 1. IF Živnobanka," řekl šéf ŽB Trustu Jiří Brabec. Uvedení novinky neprovází žádná reklamní kampaň, informace o ní zatím nejde získat ani na webových stránkách správcovské společnosti, ani na pobočkách Živnostenské banky. Jediným zdrojem informací pro veřejnost tak zatím je bezplatná telefonní linka ŽB Trustu (a Peníze.CZ).

Mezi tuzemskými akciovými fondy renomovaných společností má akciový fond (profil, názory) ŽB Trustu nejvyšší poplatky. Do konce roku sice prodává společnost fond bez vstupní srážky a maximálně za nominální jednu korunu, od nového roku bude ale na vstupu srážet pětiprocentní poplatek, na výstupu jedno procento. To v podstatě znamená, že na průměrně rostoucím trhu první půlrok po vstupu do fondu vyděláváte prakticky jen na úhradu poplatků.

V souladu se statutem bude fond investovat celosvětově, především ve Spojených státech a západní Evropě. Předseda představenstva ŽB Asset Management Jindřich Weiss nevylučuje ani vstup na asijské a latinskoamerické trhy, případně i do jiných než blue chips titulů "Počítáme s nákupy malých a středních firem, do kterých půjdeme prostřednictvím specializovaných akciových fondů. Na portfoliu se ale nebudou podílet více než dvaceti procenty," říká. Fond by měl být stejně jako ostatní fondy ŽB Trustu pasivnější, než je průměr segmentu, v tomto případě akciových fondů. Ročně by měl zobchodovat majetek rovnající se přibližně polovině jeho portfolia [oproti tomu například Sporotrend (OFSISSPT) letos své portfolio zobchodoval již pětinásobně], ušetří tedy na poplatcích za transakce zaplacené zprostředkovatelům. Aby byli podílníci chráněni před vlivem pohybů kursu koruny, počítá se i se zajištěním proti kurzovému riziku.

Portfolio manažer Richadr Doležal, jenž také spravuje zatím nepříliš úspěšný Korunový balancovaný fond (profil, názory) (jeho anualizovaná roční výkonnost je v tříletém investičním horizontu nižší než půl procenta), bude moci alokaci výrazně měnit podle aktuální situace na trzích a velikosti fondu. Benchmark, podle kterého bude správce hodnotit úspěšnost svého portfolio manažera, je složen z poloviny z amerického indexu S&P 500, sledujícího 500 velkých amerických firem, z druhé poloviny pak z Bloomberg Europe 500, tedy pětistovky velkých firem evropských. Srovnávací benchmark je regionálně užší než zamýšlená regionální alokace, rozšířen bude až získá fond pod správu prvních sto milionů korun a portfolio manažer se rozhodne expandovat i mimo USA a Evropu. Prvními dvaceti miliony do majetku fondu přispěl ŽB Trust, fond tedy začíná na zahraničních trzích investovat okamžitě a nemusí nejprve několik měsíců sbírat potřebný "startovní" kapitál. Uvidíme, jak se ŽB Trustu povedlo načasování trhu. V září uvedené nové fondy SIS zatím spíše trpí poklesem trhů, pokud by nyní došlo k výraznějšímu růstu, bude mít ŽB akciový lepší pozici než jeho zatím ztrátoví konkurenti.

Jak dlouho Riziko a výkonnost Likvidita
pět let vysoké vysoká

Nový akciový fond výrazně zatraktivňuje rodinu fondů ŽB Trustu. Je prozatím nejrizikovější a potenciálně nejvýnosnější alternativou správce. Jeho nevýhodou jsou vysoké vstupní, výstupní i správcovské poplatky, výhodou naopak nízký pětisetkorunový práh pro první i opakovanou investici, stejně jako renomé a konzervativnost správce. Ke koupi ho doporučujeme příznivcům značky ŽB Trust, případně těm, kteří jsou ochotni obětovat část výnosů za důvěryhodné jméno správce.

Kolik peněz letos akciový fond ŽB Trustu získá? Myslíte, že má šanci zamíchat kartami? Vylepší si jím ŽB Trust svůj tržní podíl? Investovali byste do něj? Napiště svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2000 16:22, SkrivanekT

Domnívám sem, že ŽB-T se vždy snažil chovat jako dlouhodobý investor ve standardních podmínkách. Odpovídalo tomu ladění reklamních kampaní, transparentnost, přístup k akcionářům a podílníkům..., ostatní investiční společnosti se mnohem více musely přizpůsobovat samoregulaci vyhlašované Unisem. Tvůrcem regulačních pravidel a šéfem Unisu byl do minulého roku Jiří Brabec, šéf ŽB-T. Máte pravdu, že v dnešní době jsou na tom všechny velké podobně, nebylo tomu tak ale vždy.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2000 13:23, viktora

Můžu vědět, čím se ŽB-Trust zasloužil o svou důvěryhodnost? Zdá se mi, že je hodnocen jako důvěryhodnější ze všech důvěryhodných. Nejsou takové snad všechny velké investičky?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services