Dohnat a předehnat Ameriku!

Dohnat a předehnat Ameriku!
Evropa je prý báječné místo pro investování, ti, kdo nakoupí evropské akcie, budou po zásluze odměněni. V tříletém horizontu až dvacetiprocentním průměrným ročním zhodnocením vloženého majetku. To vše a ještě mnohem více slibují šéfové fondu Euro investiční společnosti Newton.

Vsadit čistě na Evropu se rozhodla společnost Newton (profil, názory). Její v průběhu léta vzniklý fond Euro (profil, názory) investuje výlučně do evropských akcií z báze indexu Dow Jones Stoxx 50. Přítomný čas pro slůvko investuje je platný teprve krátce. Do vínku totiž správce fondu nedal žádný majetek, a tak jej v průběhu léta od investorů teprve sbíral. Do víru evropských akciových trhů se jeho portfoliomanažer Ivan Čuka vrhl teprve v druhé polovině září, poté, co především od institucionálních investorů získal pod správu přibližně 25 milionů korun. Zatím se zdá, že pozdější zainvestování bylo pro fond velkým štěstím. Zatímco kurs podílových listů počátkem září založeného podobně koncipovaného a na stejný index zacíleného Eurotrendu SIS (OFSISEUR) se nyní pohybuje šest procent pod nominální hodnotou, Euro je nad nominálem.

Když Euro, tak v euru

Od ostatních českých fondů, snad s výjimkou Interkonta ŽB-Trustu (profil, názory), se Euro liší denominací podílových listů ve společné měně Evropské unie. Pro podílníky to znamená, že při vstupu, případně výstupu z fondu zaplatí poplatek za převod měny, na kolísání kurzu podílových listů se ale vůbec nepodílí kurzové riziko. To je sice ve vazbě koruna / euro minimální, přesto ale potenciálně existuje. Na fond má uvádění kurzu v euru místo v koruně jeden negativní dopad: v pravidelných tabulkách a hlášeních ho zatím neuvádí Unie investičních společností ČR, i když je správcovská společnost jejím řádným členem.

Byť fond existuje teprve pár měsíců, dopracovali se již jeho správci k poznání, že investiční strategii je třeba změnit. V souladu se statutem je fond všude prezentován jako smíšený, stabilizující rozbouřené akciové portfolio evropskými dluhopisy. Podle šéfa investiční společnosti Newton Pavla Semráda bude nakonec vše trochu jinak: "Chceme Euro přesunout do kategorie akciových fondů, máme pocit, že tuzemští investoři se již naučili rozlišovat všechna rizika a jsou ochotni investovat do čistě akciového fondu," říká. Portfolio má na starost zkušený Ivan Čuka spravující dříve fondy skupiny Expandia. Externím konzultantem zainteresovaným finančně na výsledcích mu je rakousko – švýcarská investiční banka Valor. Čuka zamýšlí investovat devadesát procent do indexu DJ Stoxx 50, tedy akcií padesátky největších evropských firem. Zbytek si chce ponechat na aktivní spekulace, případně jako zásobu hotovosti. Kromě akcií zemí eurozóny jsou nyní v portfoliu zastoupené také tituly švédské, švýcarské a britské. V hotovosti je zatím přibližně patnáct procent majetku fondu a do budoucna by likviditu pro odkupy měly zajišťovat pokladniční poukázky České národní banky.

Koho osloví?

"Do půl roku chceme ve fondu spravovat tři miliony euro (150 milionů korun)," tvrdí sebevědomě nedávno jmenovaný šéf investiční společnosti Newton Pavel Semrád. Chce toho dosáhnout lepším marketingem firmy a rozjetím aktivit sesterské dealerské společnosti Divitia. Kvalitní přímý prodej má být v budoucnu jednou z hlavních výhodou skupiny Newton. Portfolio manažer Ivan Čuka dodává: "Společná evropská měna je výrazně podhodnocena, dolar nadhodnocen. Při investici do Spojených států může investor během dvou až tří let ztratit patnáct procent majetku jen na poklesu dolaru," prognózuje Čuka a dodává: "Inflace v eurozóně klesá, rizika zvýšení úrokových sazeb nejsou vysoká. Jediné, co Evropu brzdí, jsou vysoké ceny ropy. V příštích letech porostou ekonomiky starého kontinentu rychleji než za oceánem."

Newton Euro má poměrně vysoký vstupní práh první i každé další investice. Minimální investovaná částka musí dosahovat 500 euro (přes 17 tisíc korun), na opakovaný nákup je třeba minimálně 100 euro (3480 korun). Podobné sumy dnes již stačí k nákupu mnohých zahraničních fondů, konkurenční tuzemští správci mají požadavky na minimální investici většinou výrazně nižší. Co tedy bude potenciální investory motivovat k nákupu podílových listů malé české investiční společnosti, vlastněné dvěma fyzickými osobami, zůstává záhadou. Manažeři správcovské firmy věří, že to bude nadprůměrná dostupnost a otevřenost firmy. "Zahraničních fondů je mnoho, klienti mají problém se v nich vyznat, my známe lépe jejich potřeby, dokážeme s nimi snáze komunikovat, informovat je o vývoji svěřeného majetku," argumentuje ve prospěch budoucnosti svého fondu šéf investiční společnosti Newton.

Newton Euro je akciovým fondem věřícím ve vysoký růstový potenciál evropské ekonomiky. Základem portfolia jsou akcie velkých evropských podniků, doplněné o cenné papíry menších (ale teoreticky rychleji rostoucích) firem. Mezi jeho slabé stránky patří vysoké požadavky na první i každou další investici. Podle našeho názoru by se na portfoliu agresivního investora měly evropské tituly podílet maximálně z poloviny.

Věříte společnosti Newton? Jakou jí předpovídáte budoucnost? Jakou část portfolia doporučujete dát na starý a jakou na nový kontinent? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2000 11:16

No, myslím si, že seriozní správce by asi neměl klientům "slibovat" až 20 % p.a. Ono to tak může být, ale taky nemusí. Pánové si hodně věří. Nechci to zatracovat, je dobré, když někdo přijde s dalším pro ČR novým produktem, ale takto vedená reklammní kampaň se mi jeví mírně řečeno neetická.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 11. 2000 23:55

Pokud jsem dobře pochopil, bude to podobně indexový fond jako třeba Eurotrend od SIS? Jaký bude mezi nimi rozdíl? Který by si měl člověk zvolit?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services