Nové tváře Komerční banky

Nové tváře Komerční banky
Velký třesk připomínal koncem léta přechod tří významných a uznávaných portfolio manažerů do Komerční banky. Další podobné zásahy - stahování kvalitních lidí z trhu - budou zřejmě následovat, neboť polostátní banka chce svou roli ve správě portfolií výrazně rozšířit.

Zleva: Ondřej Král, Patrik Hochmal, Tomáš Lipový
Bývalí konkurenti pracují od počátku září v jednom týmu. "Možná je škoda, že si již nekonkurujeme, letos bych myslím kolegu ve výkonnosti fondu poprvé porazil," říká Tomáš Lipový (29), bývalý portfolio manažer fondu peněžního trhu ŽB-Trust - Sporokonto (profil, názory). Na mysli má jednoho z lidí, se kterými sdílí novou kancelář - bývalého portfolio manažera Sporoinvestu (OFSISSPI) a ředitele dluhopisových portfolií SIS (ISSIS) Patrika Hochmala (28). Hochmalův Sporoinvest (zdaleka největší fond peněžního trhu v Čechách) totiž v posledních dvou letech pravidelně vedl tabulku výkonnosti fondů peněžního trhu a Sporokonto bylo po oba roky těsně druhé. Třetí nová tvář Komerční banky, Ondřej Král (24), si s Lipovým a Hochmalem přímo nekonkuroval - spravoval totiž v První investiční (profil, názory) dluhopisovou část portfolia Restitučního investičního fondu.

Silná trojka

Proč Komerční banka takovéto lidi přijímá a co tam budou dělat? Odpověď je stále obestřena tajemstvím. Jmenovaná trojice sice nyní pracuje v Komerční bance, spekuluje se ale o formování záloh, které budou časem převedeny do dceřinné Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (profil, názory), která se svými 16,5 miliardami korun pod správou v sedmi fondech ovládá necelou čtvrtinu českého trhu kolektivního investování. Bývalý marketingový manažer ABN Amro Bank Oldřich Kračmer, pracující nyní též v Komerční bance sice takové úvahy přímo neodmítá, nicméně silná skupina správců aktiv je podle něj potřebná rovněž v samotné bance. "Nové představenstvo rozhodlo, že správa aktiv je velmi perspektivní oblast a měl by se na ni klást větší důraz než doposud. A je jenom přirozené, že se pro naplnění této vize hledali schopní lidé," říká Kračmer. Divize správy aktiv, ve které jsou všichni zběhlí portfolio manažeři zařazeni a která spadá pod náměstka Michala Větrovského, by do budoucna měla koordinovat investování celé skupiny Komerční banky, tedy i všech dceřinných společností od investiční společnosti přes penzijní fond až po stavební spořitelnu.

Opustit běžící instituce, ve kterých měli všichni tři portfolio manažeři silnou pozici, a přejít do banky, kterou čeká privatizace, bezpochyby vyžadovalo notnou dávku odvahy. "Z hlediska profesionálního růstu navíc nabídka KB znamenala velkou výzvu," říká o svém rozhodnutí Ondřej Král. Podobné důvody vedly po třech letech ke změně zaměstnavatele i Patrika Hochmala. Svou roli ale hrálo i něco dalšího. "Když přišla nabídka z Komerční banky, věděl jsem již o stejném záměru ze strany Tomáše Lipového a Ondřeje Krále a přitáhla mě vize vytvořit silnou skupinu asset manažerů," říká Hochmal. Komerční banka navíc nedávno posílila tým investičního bankovnictví o několik kvalitních manažerů se zkušenostmi ze zahraničních bank a otevřela tak prostor pro využití moderních sofistikovaných produktů. Pro všechny tři nové tváře v Komerční bance je nezanedbatelný také systém odborného vzdělávání prostřednictvím zahraničních stáží a ne obvyklých teoretických seminářů, které se často v ČR nabízí.

S možností využívat nové nástroje pro správu peněz souviselo i rozhodnutí nejstaršího z trojice, současného hlavního portfolio manažera divize správy aktiv KB Tomáše Lipového. Český dluhopisový trh je podle něj přeregulovaný a podmínky pro aktivní management jsou silně limitované. "Myslím, že v Komerční bance bude více prostoru pro tvůrčí práci a využití moderních investičních technologií. Výrazným argumentem pro změnu byl i tvořící se silný tým," potvrzuje Hochmalova slova.

Sečteno a podtrženo, nové vedení Komerční banky udělalo něco, co zatím nebývalo zvykem. Zatímco dosud pouze přecházel portfolio manažer z jedné investiční společnosti do jiné a okamžitě přebíral nový fond, Komerční banka postavila silný tým a poskytla mu dostatek času i prostředků na to, aby se mohli noví kolegové sehrát, doplnit si vědomosti a vytvořit kvalitní strategii.

Zda je současné působiště zmiňovaných portfolio manažerů jen přestupní stanicí na cestě do IKS a výroky o správě aktiv v bance jen zastírací, nelze zatím odhadnout. Každopádně uvedené změny naznačují, že nový management banky bere své vyjádření o tvorbě nové Komerční banky velmi vážně.

Myslíte, že Tomáš Lipový, Patrik Hochmal a Ondřej Král v Komerční bance zůstanou? Jaké přestupy lze ještě očekávat? Jak velkou roli pro úspěch fondu podle vás hraje osobnost portfolio manažera? Napište nám svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2000 17:47

Nedokazi odhadnout jestli budou ci nebudou dani panove pro KB prinosem, ale tento clanek mi dost zavani skrytym PR...

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2000 13:35, Tomas_Prouza

Pan Král byl jedním z nejschopnějších lidí,kteří dělali dluhopisy, jeden z pěti, které sledoval celý trh a kteří měli velký vliv na to, co se děje. Není pochyb o tom, že má nejen na to, co dělá, ale i mnohem na víc.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services