IKS vsadila na indexy a na pasivní správu

Tomáš Skřivánek | 15. 9. 2000
IKS vsadila na indexy a na pasivní správu
Stagnující trh otevřených podílových fondů chce od 18. září rozhýbat novinka z dílny Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (IKS KB) – Fond světových indexů. Šéfové IKS sebevědomě prohlašují: „Podobný fond silné společnosti v tuzemsku doposud neexistuje, do konce roku bude spravovat 300-500 milionů korun.“ Co je na Fondu světových indexů tak originálního?

Pasivní správa a globální záběr mají být hlavním lákadlem podílníků do nového, v pořadí sedmého fondu rodiny IKS (profil, názory). „Fond světových indexů (profil, názory) je zamýšlen jako nástroj pro dlouhé peníze, v deseti a víceletém horizontu dosahují pasivní fondy lepších výsledků než ty, které se snaží překonávat indexy,“ tvrdí portfoliomanažer IKS Jaroslav Krabec. Sám kromě pasivně spravované novinky řídí i dva fondy s aktivní správou - Plus balancovaný (profil, názory) a Balancovaný (profil, názory).

Aktivně nebo pasivně?

Spravovat portfolio aktivně, nakupovat a prodávat, vsázet na budoucí růsty a poklesy, nebo pasivně – tedy nesnažit se trh a jeho indexy překonat, patří k základním dilematům moderní investiční teorie. Oba tábory jsou vyrovnané a ve prospěch svého názoru argumentují podobně přesvědčivě. Zastánci pasivní správy dokazují, že to, co v aktivní správce vydělá, zaplatí skoro celé obchodníkům za realizaci nákupních a prodejních příkazů, případně za nákup analýz tržních příležitostí. Druhý argument ve prospěch pasivní správy zní přesvědčivě zvláště u českých investičních společností bez globálního informačního zázemí. Pasivně a indexově lze zkrátka dobře spravovat celosvětový fond i od pražského stolu bez desítek spolupracovníků na všech kontinentech.

Přesto, že mezinárodní investorská komunita pasivní správu neodsuzuje, v tuzemsku byla doposud reprezentovaná jen jediným fondem – Akro Svět (profil, názory). Velikostí spravovaného majetku chce IKS více než dva roky prodávaný fond Akro rychle překonat, v IKS argumentují sílou distribuce na 250 obchodních místech Komerční banky.

Ne podnikům a indexovým certifikátům

Portfolio Fondu světových indexů (FSI) musí být dle statutu minimálně ze dvou třetin zainvestované do cenných papírů odrážejících vývoj burzovních indexů světových akciových trhů. Ve fondu nebudou zastoupeny přímo akcie podniků, ale jen indexové akcie a fondy, teritoriálně především z USA (50 procent akciového portfolia), Evropy (40 procent) a Japonska. Bází, se kterou budou výsledky fondu srovnávány, je index MSCI World Equity. Sedmdesát procent akciového portfolia bude v blue chips akciích, zbytek se rovnoměrně rozdělí mezi akcie a fondy investující do středně velkých amerických firem (index S&P 400), malých amerických firem (index Russel 2000) a na německém Novém trhu (index NM 50). Mezi společnostmi, s jejichž fondy a akciovými indexy se v portfoliu počítá, je například americký Vanguard, francouzská Société Genérale, Deutsche Bank a Commerzbank. „Za indexové akcie platím makléřům v průměru 0,2-0,25 procenta z objemu obchodu, u indexových fondů a certifikátů jsou poplatky vyšší, pohybují se v řádu jednotek procent z transakce,“ říká Jaroslav Krabec. Nevýhodou indexových akcií je, že na rozdíl od fondů nekopírují vždy věrně index. „Budu investovat jen do nejlikvidnějších indexových akcií, jejichž odchylky od indexu jsou nejmenší,“ argumentuje Krabec.

Rozumné poplatky

Nízké poplatky indexové fondy charakterizují celosvětově a jsou důvodem jejich současné popularity ve Spojených státech. Nejinak je tomu i u Fondu světových indexů. Správcovský poplatek byl stanoven na 1,5 procenta ročně, vstupní na tři procenta. Do poloviny listopadu se ale druhý z nich neplatí, tři procenta vám strhnou pokud budete chtít z fondu vystoupit před polovinou března příštího roku. IKS fond proti obecným zvyklostem do začátku sama vůbec nezainvestovala. Liší se tím například i od nedávno vzniklých fondů Globaltrend FF (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR) konkurenční SIS (ISSIS). Novinka IKS je tím v prvních měsících existence výrazně znevýhodněna. Než nashromáždí majetek v řádu desítek milionů korun, bude mít peníze uložené na málo výnosném peněžním trhu. Kurs podílového listu se tak v prvních měsících výrazněji nezmění a bude se pohybovat velmi blízko nominální hodnotě.

Jak dlouho Riziko a výkonnost Likvidita
pět a více let vysoké vysoká

IKS Fond světových indexů je vhodný pro investory s vysokým sklonem k riziku, kterým nevadí krátkodobé výrazné výkyvy kurzu podílových listů. Mezi výhody fondu patří rozumná poplatková politika, nízký pětitisícový práh první i pětisetkorunový opakované investice a v tuzemsku výjimečná investiční strategie.

Co si o Fondu světových indexů myslíte vy? Je podle vás lepší aktivní, nebo pasivní forma správy portfolia? Hlasujte a přidejte i svůj názor či zkušenost. Hlasovací formulář najdete po pravé straně profilu fondu. Klikněte zde: (profil, názory)

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services