Spočítejte si osobní inflaci

Spočítejte si osobní inflaci
Inflace se měří indexem cen průměrného koše výrobků a služeb. Jenže každý kupuje něco jiného, proto na každého inflace působí jinak.

Spočítejte si svou osobní inflaci

Inflace znamená jediné, každý měsíc si se stejnou částkou koupíte méně zboží a služeb. Jde totiž o celkový růst cenové hladiny v ekonomice. V Česku se měří pomocí indexu spotřebitelských cen. Zboží a služby, které index obsahuje, se dělí do dvanácti kategorií. Při výpočtu se cenová úroveň každé kategorie přepočítává váhou, která vyjadřuje, kolik peněz za dané zboží utratí domácnosti ze svého rozpočtu.

V naší kalkulačce zjistíte, jak inflace ničí váš rodinný rozpočet. Nejdříve zadejte, jakou částku za jednotlivé skupiny zboží a služeb v průměru vydáte za měsíc. Pak klikněte na tlačítko „Zobrazte si graf s vlastní inflací“. Červená křivka ukáže, zda je vaše meziroční inflace vyšší, nebo nižší, než oficiální index platný pro celou ekonomiku. Rozdíl je dán tím, že za některé položky utratíte více či méně, než je národní průměr. Pokud je vaše osobní inflace nižší než oficiální, máte štěstí, že se vaše peníze vzhledem k vašim nákupům znehodnocují pomaleji. Jinými slovy, za stejnou částku si toho koupíte více než průměrný Čech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services