Spořicí a termínové vklady

Spořicí vklady patří mezi základní bankovní produkty. Otevírány a vedeny jsou zpravidla bezplatně jako doplněk k běžnému účtu. Je výhodné na ně převádět přebytečné prostředky z běžného účtu vzhledem k jejich lepšímu úročení. Spořicí vklady jsou zakládány na dobu neurčitou, čímž se liší od vkladů termínových. Při vybírání peněz ze spořicích vkladů je nutné počítat s výpovědní lhůtou, která může trvat i několik týdnů. Okamžitý výběr je pak spojen se sankčním poplatkem. Výnosy z úroků jsou podle zákona zdaněny 15% sazbou, kterou strhává samotná banka (zdanění probíhá takzvaně u zdroje). Spořicí vklady jsou pro případ úpadku banky ze zákona pojištěny do výše 100 procent hodnoty vkladu, maximálně však do částky odpovídající 50 000 EUR.

Termínové vklady jsou naopak vklady zřizované na dobu určitou. Úročeny jsou pevným úrokem, odstupňovaným podle výše vkladu a doby vkladu. Jejich základní nevýhodou je časová vázanost peněz - vklady buďto nelze předčasně vybrat (náhlá potřeba peněz je řešena například kontokorentním úvěrem) nebo banka strhává sankční poplatek ve výši části nebo všech úroků. Někdy dokonce klient přijde i o část vkladu. Termínové vklady jsou podobně jako spořicí účty ze zákona pojištěny do výše 100 procent hodnoty vkladu, maximálně do částky 50 000 EUR. Úroky z termínových vkladů podléhají také 15% srážkové dani.

Přestože spořicí a termínové vklady nemusejí v závislosti na momentální výši úrokových sazeb překonávat ani míru inflace, stále jsou úročeny lépe než běžné účty. Mají proto význam zejména pro krátkodobé uložení peněz - v řádech týdnů až měsíců. Pro dlouhodobější zhodnocování úspor, stejně jako pro ochranu před inflací se však lépe hodí jiné investiční instrumenty, například podílové fondy. Chcete-li zjistit, jak inflace ukrajuje z vašich úspor, zkuste naši inflační kalkulačku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services