Není poradce jako poradce II.

Není poradce jako poradce II.
Finanční poradci v České republice nefungují vždy tak, jak by měli. Slíbené pokračování reportáže o našem setkání s finančním poradcem společnosti OVB je zde.

Minulý týden jsem v první části článku Není poradce jako poradce popsal své první setkání s reprezentantem firmy OVB. Poradce pan Novák na schůzce kromě jiného představil svou mateřskou společnost, zeptal se na několik osobních údajů a slíbil vypracování finančního plánu, který měl přinést na druhou schůzku. 

Jelikož mě chřipka na několik dní donutila ulehnout na lůžko, sešli jsme se s panem Novákem až za dva týdny. Můj osobní finanční plán, který mi předložil, obsahoval dvě varianty řešení. V prvním případě šlo o kapitálovou, ve druhém o investiční životní pojistku. Ta druhá by přitom podle poradce znamenala o něco málo nižší měsíční splátku a méně s produktem spojených služeb, na druhou stranu však flexibilitu při navyšování či snižování výsledné částky získané po překročení určitého věku podle potřeby a také možnost vyšších (i když narozdíl od kapitálové pojistky negarantovaných) výnosů. Celková částka, na kterou bych měl podle poradce pojistku uzavřít, byla 1 milion korun (měla by prý odpovídat zhruba trojnásobku mého ročního příjmu).
Obě varianty by mi zajistily to, co jsem požadoval (viz. první díl článku), kromě pojištění při pracovní neschopnosti. Tento produkt mi pan Novák nabídl zvlášť. Řekl jsem mu, že si jeho nabídku promyslím a pak se uvidí.
Abych nezapomněl, Novák mě velmi překvapil, když mi předával dokumenty s informacemi. Celý můj finanční plán sestával z asi pěti papírů formátu A4 vytržených z lepeného bloku, na kterých bylo rukou načrtnuto několik grafů s pár připsanými poznámkami...


Co ztrhají kritici, bývá nejoblíbenější

Způsob, kterým pan Novák vytvářel můj osobní finanční plán, viditelně nemá příliš společného s tím, který byl popsán v úvodu článku a zároveň vychází z ekonomické teorie. Poradce si vždy pouze udělal čárku, když jsem vyjádřil zájem o pojištění určité životní situace. Já však očekával hlubší analýzu, která by zkoumala například za jak dlouho by se moje manželka mohla dostat z nepříjemné situace, kdyby se mi něco stalo. A na kolik peněz je tedy nutné uzavřít pojistku, aby nebyla zbytečně předražená. Analýza ale nepřišla.
Dále: reprezentant společnosti OVB není nezávislý v tom smyslu, že by z komplexní nabídky, kterou lze nalézt na českém trhu, vybral produkt doopravdy mně na míru. A v tom vidím další problém. Jeho společnost, tak jako všechny ostatní fungující na principu MLM, totiž spolupracuje pouze s několika firmami v každé oblasti (vypracování finančního plánu je pak zdarma, respektive za konktakty na vaše známé). To Novák vysvětloval tím, že jejich partneři jsou skutečně ti nejlepší na trhu. Jenže tenhle argument příliš neobstojí. Například v oblasti komerčního zdravotního pojištění OVB spolupracuje s pojišťovnou Uniqa. Já však vím, že mi produkty České pojišťovny Zdraví nabídnou kromě jiného i vyšší denní dávku vyplácenou v nemoci (poradce tvrdil, že maximum je to, co nabízí on). Jaká je záruka, že tomu tak není i v dalších oblastech?
Pokud bychom existující poradenské sítě rozdělili na dva základní typy, ten druhý spolupracuje se všemi subjekty na trhu. Tito poradci vám ovšem za vypracovaný plán naúčtují určitý poplatek.

Za několik dní jsem nicméně zažil překvapení, které je možné připodobnit k situaci, kdy je publikována recenze na nějaký kulturní počin. Co je kritiky "odstřeleno", mívá zpravidla velký úspěch u široké veřejnosti. Můj velmi dobrý kamarád (který mimochodem nedávno získal v Německu doktorát z fyziky), jehož telefonní číslo jsem panu Novákovi v rámci dohodnutých podmínek předal, se s "mým" poradcem sešel také. A hned během první schůzky si u něj objednal stavební spoření, životní pojistku a snad ještě i pojištění domácnosti. Přitom o vhodnosti životní pojistky pro něj by se jistě dalo polemizovat, byť tvrdí, že si ji zřídil kvůli svým dluhům. Také mě překvapilo, že se nezamyslel nad tím, na co vlastně bude chtít využít stavební spoření. Nezkoumal, jestli mu třeba v případě, když se bude snažit především zhodnotit vložené peníze, neposkytne nějaká stavební spořitelna lepší podmínky, než ta, kterou mu nabídl zástupce OVB. "Proč sis nesehnal víc informací, aby ses ujistil, že neděláš hloupost, překvapilo mě to u tebe," ptal jsem se nechápavě. "Musel bych tomu věnovat spoustu času, a to jsem prostě nechtěl. A pak, ten člověk tvrdil, že firma OVB spolupracuje s těmi nejlepšími na trhu," zněla odpověď...

Jak hodnotíte přístup finančního poradce a řešení, které mi předložil? Využíváte služeb finančních poradců? Jaké s nimi máte zkušenosti?  Zapojte se do diskuse!

Naskenovaný originál finančního plánu naleznete zde. 

První díl článku naleznete na tomto místě. 



HSBC Zajištěné fondy

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 459 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2006 22:04, pablo

Já mám naprosto jinou zkušenost s OVB, zpracovaný plán s grafy, naprosto jiný přístup - žádné vnucování pojistek... Můj poradce mi předem řekl, jaká jsou rizika a také co mě kolik bude stát...Podle jednoho člověka nelze soudit celou společnost....

+144
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2005 19:19

pro Marka:
Vcelku by mne zajímalo, u ktré společnosti pracujete. Protože vzhledem k tomu, co jsem si právě přečetla, mám tím na mysli Váš názor, mám pocit, že Vaše informace jsou zcela zkreslené a ovlivněné médii. Jak si můžete být jistý, že zodpovědnost je nyní na pracovnících OVB? (Z Vašich slov to vyznělo, jako kdyby se museli zpovídat jen ti "nejnižší" poradci.)

Zobrazit celé vlákno

-96
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (459 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není poradce jako poradce

23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Není poradce jako poradce

Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

5. 9. 2002 | Tomáš Mergl

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

Předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osvojení několika zásad finančního plánování. Zejména jde o dodržování rozpočtu, účelné využívání dluhu, pojištění vlastních rizik... celý článek

Partners Financial Services